Too much of anything is bad, but too much champagne is just right.
De wijze woorden van de Amerikaanse schrijver Mark Twain in gedachten, spraken we met Hervé Deschamps, keldermeester van het gerenommeerde champagnemerk Perrier-Jouët en vroegen hem de kleren van het lijf over ons Franse lievelingsdrankje. Hij verklapte ons hoe je je glaasje bubbels op de beste manier kan degusteren.
Waar moet je op letten wanneer je champagne koopt?
Hervé Deschamps: “Het hangt ervan af wat je persoonlijke voorkeur is en voor welke gelegenheid je de champagne zal schenken. Een jonge champagne is ideaal als aperitief, een rosé (champagne waar rode wijn aan is toegevoegd) doet het dan weer goed in cocktails. Wil je aan food pairing doen, dan zit je goed met een vintage of millésime champagne. Voor deze champagne wordt, in tegenstelling tot de gewone variant, enkel champagne gebruikt van één specifiek jaartal. Deze flessen worden ook extra lang gerijpt, wat de smaak voller en complexer maakt.”
In welk glas serveer je het best champagne?
Hervé Deschamps: “Vroeger – denk maar aan de roaring twenties – werd champagne in een coupe geserveerd, omdat de drank toen fermenteerde in eiken vaten en er meer oxidatie nodig was, maar vandaag is dit niet meer het geval. Integendeel, in een coupeglas vervliegen de belletjes veel te snel, en die zijn belangrijk voor de smaak. Nu drinkt men vaak champagne uit een fluitglas, maar de wijn komt zo niet volledig tot z’n recht, doordat het glas zo smal is. Je drinkt champagne het best uit een tulpvormig glas, dat iets boller is aan de onderkant maar versmalt naar boven toe. Zo worden de bubbels zo lang mogelijk behouden, maar kan je ook genieten van het volledige scala aan wijnaroma’s, niet enkel de fruitige smaken die eerst tot ontwikkeling komen.”
Op welke temperatuur serveer je champagne?
Hervé Deschamps: “De juiste serveertemperatuur is erg belangrijk. Een gewone champagne is op z’n best tussen 8 en 10 graden, terwijl een vintage of millésime beter wordt uitgeschonken aan 12 graden. Heb je een erg oude vintage, dan mag je zelfs tot 14 graden gaan. Opgelet, in sommige landen plaatst men de glazen vooraf in de koelkast, doe dit vooral niet! Je kan de fles zelf in de koelkast of in ijs bewaren, maar vergeet niet om ze er minimum 2 uur voor je ze opent uit te halen.”
Hoe bewaar je het best champagne?
Hervé Deschamps: “Het is heel belangrijk om champagne op een constante temperatuur te bewaren, liefst in een kelder of een donkere ruimte waar het 12 à 15 graden is. Champagne kan je langer bewaren dan velen denken, maar het is wel erg belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve fles. Mensen kopen vaak champagne voor een specifieke gelegenheid in de nabije toekomst, maar je kan deze drank gerust een vijftal jaar bewaren. Een vintage of millésime blijft zelfs 10 tot 20 jaar goed, naargelang de kwaliteit.”
Wat maakt Perrier-Jouët zo uniek vergeleken met andere champagnes?
Hervé Deschamps: “Ik denk dat het grote verschil erin zit dat het merk werd opgericht door een gepassioneerd koppel, namelijk Pierre Nicolas Marie Perrier et Rose Adélaïde Jouët. Zij opteerden voor een sprankelende chardonnay met florale aroma’s om een cuvée te vervaardigen die zowel elegant als verfijnd is.”