thinkdirtyapp

Zelfs wie niet dagelijks in de make-upkoffer duikt of uren achter de kaptafel experimenteert, komt vaak genoeg in contact met cosmeticaproducten die schadelijke stoffen kunnen bevatten. Wat ben je immers zonder shampoo, je favoriete douchegel of die blik openende mascara? Wat als je met een eenvoudige app alle onheil uit je badkamer zou kunnen bannen? Dat is wat Think Dirty belooft. ELLE.be deed de test.

Ik hou van make-up en experimenteer er doorgaans op los. Uiteraard blijf ik uit de buurt van de bekende boosdoeners en ik bewaar zelfs een ellenlange lijst van schadelijke ingrediënten in een documentje op mijn bureaublad. Zo weet ik snel welke maskers, dagcrèmes of scrubs ik beter uit de badkamer ban.

Zou het niet eenvoudiger en een tikkeltje moderner zijn mocht een leuke app je hierbij kunnen helpen? Ik zou denken van wel. Think Dirty is een eenvoudige app die de streepjescode van je cosmeticaproduct scant en je meteen vertelt welke mogelijke giftige stoffen het bevat. Verder leer je meteen meer over deze ingrediënten en hun impact op de gezondheid. Leergierig als we zijn, gingen we na het downloaden van de app (lukt enkel met Apple) meteen aan de slag.

Hoewel het scannen van de streepjescode meteen lukte, kreeg ik even snel de melding dat het product niet in de ( meer dan 60.000 producten van 1600 merken) tellende database voorkwam. Zo goed als elk potje of flesje uit mijn badkamer- en make-upkast ging onder de scanner, telkens met hetzelfde resultaat. Niets dus.  Zelfs cosmetica- en verzorgingsproducten van Amerikaanse merken (voornamelijk vertegenwoordigd in de database) werden niet herkend. Omdat de app uiteraard zoveel mogelijk beautylovers wil bijstaan, is het mogelijk nog onbekende producten aan de immer uitbreidende database toe te voegen.

Levert scannen geen resultaat op, kan je nog altijd proberen de naam van het product manueel in te voeren. Op deze manier lukte het me snel om verrassende informatie over verschillende items uit mijn collectie te vergaren. Naast de schadelijkheid van het product (the dirty meter) geeft de app een overzicht van alle ingrediënten. Ook krijg je meteen enkele ‘veiligere’ alternatieven mee.

Leuk initiatief deze app, enkel jammer dat het scannen geen resultaten oplevert terwijl de producten wel in de database zijn opgenomen. Download de app via www.thinkdirtyapp.com