Denk jij er soms weleens aan om je saaie bureaustoeltje in te ruilen voor een leven ‘on the road?’ Met deze handige tips word je in een mum van tijd een digitale nomade. Ook hebben we enkele gratis apps en websites opgesomd waarmee jij jouw werk nog steeds even goed uitvoert, zelfs vanuit een hangmat in de Balinese jungle.

Wat is een digitale nomade?

Digitale nomaden hebben een jaloersmakend bestaan: het zijn ondernemers, freelancers of remote workers die hun werk online uitvoeren en dankzij hun locatie-onafhankelijkheid tegelijkertijd de hele wereld zien. Hoewel deze levensstijl nog niet bij iedereen bekend is, zie je de term ‘digitale nomade’, voornamelijk dankzij de opkomst van het internet, de laatste jaren steeds vaker opduiken in de media. Alsmaar meer mensen die dromen van een leven als globetrotter grijpen de kans om hun wens om te zetten in realiteit. Met deze handige tips kan jij dat dus ook!

Digitale nomade: zo doe je het

1. Voorbereiding is key

First things first: weet je zeker dat een bestaan als digitale nomade iets voor jou is? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, want het is belangrijk dat je heel goed weet waar je aan begint. Er zijn tal van websites en blogs die meer informatie geven, alsook workshops en cursussen die je een beter inzicht bieden in de how to’s. Of misschien kan je deelnemen aan een nomad cruise? Dit is één van de beste manieren om meer te weten te komen over het leven als digitale nomade. Hoe dan? Nomad Cruise is een reisbureau dat cruises over de Atlantische Oceaan organiseert, speciaal voor digitale nomaden of mensen die het graag willen worden. Wie deelneemt aan zo’n cruise opent voor zichzelf een wereld van mogelijkheden: er wordt een doe- en leeromgeving gecreëerd die de basis legt voor levenslange vriendschappen, eventuele collabs en projecten. Overtuigd? Schrijf je dan hier in.

2. Vind je droombaan

Niet iedere job biedt de mogelijkheid om van thuis uit te werken, zorg dus dat je je op voorhand goed informeert over wat er juist van jou verwacht wordt. Wie geen droombaan vindt die het toelaat om locatie-onafhankelijk te werken moet die zelf creëren. Daarom zijn er heel wat digitale nomaden die als zelfstandige werken. Ze hebben zelf een business opgestart of halen hun centen binnen via freelance-opdrachten. Er zijn tal van websites die hier bij kunnen helpen, denk aan: upwork.com en remotey.com. Welke job je ook kiest, zorg dat je iets doet waar je gelukkig van wordt want een saaie baan wordt niet leuker wanneer je die vanuit een tropische bestemming uitvoert.

3. Kies je thuisbasis

Als digitale nomade kan je overal ter wereld op je eigen tempo en onder je eigen voorwaarden werken. Maar vanzelfsprekend zijn er een aantal plekken die hiervoor beter zijn ingericht. Zo maakte ‘Nomad List’ een opsomming van steden die de beste werk- en leefplek vormen voor digitale nomaden. In de top drie: Canggu in Bali, Budapest in Hongarije en Berlijn in Duitsland. Bekijk de volledige lijst op de Nomad List website. Hoe lang je op één bepaalde plek blijft, kies je volledig zelf! Besef wel dat je als digitale nomade meer aan ‘slow traveling‘ doet: je hebt veel meer tijd nodig om een plek te verkennen omdat je in tussentijd ook gewoon, je weet wel, je job moet uitoefenen. Het is trouwens ook een pak aangenamer om langere tijd op één en dezelfde plek te blijven: je bent meer ontspannen en dus ook productiever in je werk, je raakt meer thuis in de lokale cultuur én je kan uitgebreid de tijd nemen om de belangrijkste highlights te bezoeken.

Wat heb je nodig om reizen en werken te combineren, overal ter wereld?

Basisbehoeften

Laptop, gsm, Wi-Fi, Elektriciteit: dat zijn zowat de hoogstnodige zaken die je nodig hebt om overal ter wereld online te werken. Vandaag heb je op bijna iedere openbare plek wifi, maar om zeker te zijn kan je altijd gebruik maken van een dongel, mifi-router, de hotspot van je telefoon of een simkaart. Daarnaast is het ook handig om telkens een krachtige powerbank op zak te hebben waarmee je je laptop of telefoon kan opladen.

Handige apps 

1. Evernote

Vanaf nu hoef je de harde schijf van je laptop, tablet of smartphone niet meer overvol te zetten: op Evernote worden al jouw notities veilig bewaard. De app synchroniseert automatisch met al je apparaten en je kan ook andere mensen uitnodigen om samen aan een bepaalde content te werken. Handig toch? Download Evernote hier.

2. ITranslate

Zeg vaarwel tegen incorrecte, veel te letterlijke vertalingen van apps en websites die geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn. Met Evernote kan je teksten of zelfs volledige websites correct vertalen, gesprekken starten, woorden, betekenissen en ook werkwoordsvervoegingen opzoeken in meer dan 100 talenDownload ITranslate hier

Nu heb je enkel nog een bewerkingsprogramma nodig voor de reisfoto’s die je intussen maakt. Dit zijn volgens ons de leukste apps om je foto’s te upgraden als een echte influencer.

Handige websites

1. Calendly 

Dankzij Calendly, één van de beste geautomatiseerde planning softwares van het moment, hoef je nooit nog ontelbare keren heen-en-weer te mailen om een vergaderingsmoment in te plannen. De app kan verbinding maken met wel zes van je agenda’s, controleert hierna automatisch je beschikbaarheid en helpt je tot slot om in contact te komen met je collega’s en klantenMeer info vind je hier.

2. WorkMode

Cafés zijn een veelgebruikte werkplek voor remote workers. Ze bieden een constante wifi-connectiviteit, gemakkelijke toegang tot sanitair en uiteraard ook verfrissende drankjes. WorkMode is een eenvoudige website die gebruik maakt van Google Maps om nabijgelegen cafés te vinden die beschikken over gratis Wi-Fi. Ook geeft de site meer informatie over de internetsnelheid die je er hebt.  Meer info op de website.

(Stagiaire Sofie Kegelaers)