Naast je gezin, je huisdieren en jijzelf hebben ook je planten extra aandacht nodig in deze warme dagen. Het gevaar bestaat namelijk dat je favoriete kamerplant of moestuintje bezwijkt onder de hitte. Dankzij deze tips overleven bloemen en planten de droogte en hoge temperaturen.
7 tips om planten te beschermen tegen de warmte
1. Zoek schaduw
Logisch, maar het moet gezegd: je bloemen en planten houden net als jij niet van de vlakke, brandende zon. Verzet kamerplanten naar een schaduwrijke plek en voorzie voor planten in de tuin of op het terras een extra parasol. Indien mogelijk verplaats je tuinplanten of kruiden naar binnen. Wanneer je bloemen en planten in de middagzon laat staan kunnen ze uitdrogen en zelfs verbranden (ja, echt).
2. Geef ‘s ochtends en ‘s avonds water
Planten hebben bijzonder gelijkaardige noden als wij, want ook in de hitte vragen ze dubbel zoveel water (houd wel rekening met de voorschriften voor jouw specifieke plant). En let op: berg je gieter op gedurende de dag, want wanneer je jouw bloemen en planten watert in de vlakke zon, kunnen de blaadjes verschroeien. Stel je een hete braadpan voor onder een koude straal water…
Probeer vooral heel vroeg ‘s ochtends en heel laat ‘s avonds te gieten, want dan krijgen de wortels meer tijd om vocht op te nemen. Een potplant vraagt meer vocht dan kruiden, bloemen of planten in de grond.
3. Besproei regelmatig
Naast een ruime hoeveelheid water, is het verstandig je plantjes regelmatig te benevelen met een verstuiver. Water geeft koele lucht, en dat is waar planten van houden.
4. Plaats een bak water naast de planten
Heb je het gevoel dat ondanks bovenstaande tips jouw planten nog steeds niet voldoende vocht krijgen? Verdrink ze niet in een overdosis water, maar plaats een grote bak water naast de potten. Het verdampte vocht in de lucht komt de plantjes zeker ten goede.
4. Let op met tocht en airco
Voldoende lucht is belangrijk, maar grote tocht en zeker airconditioning zijn teveel van het goede. De verandering in temperatuur is nefast voor de meest bloemen en planten. Zet dus gewoon je ramen open s’ ochtends en s’ avonds en plaats je planten zeker niet in de tocht of onder de airco-installatie.
5. Geef geen plantenvoeding
Hoewel je zou denken dat je planten meer voeding kunnen gebruiken, is het omgekeerde waar. Meststoffen verhinderen de wateropname en zijn dus absoluut geen goed idee.
6. Plaats de potten dicht bij elkaar
Het kan helpen om je plantenpotten dichter bij elkaar te plaatsen dan gewoonlijk, omdat het vocht minder snel verdampt. Dit is natuurlijk vooral van toepassing op kamerplanten.
7. Koop of maak een druppelsysteem
Geen tijd om twee keer per dag water te geven én te besproeien? Een druppelsysteem doet dat werk voor jou. Koop een druppelaar in je plaatselijke tuinwinkel of maak er makkelijk eentje zelf met een lege plastic fles:
Meer tips? Zo gaan je planten nooit meer dood
Sterke planten die warme temperaturen verdragen
Wie nog op zoek is naar de juiste groene touch binnen of buiten, kan natuurlijk ook kiezen voor sterke soorten die hitte verdragen. We leven dan wel niet in een Zuiders land, de Belgische zomers worden toch stilaan heter en heter. Het is dus niet zo’n slecht idee om te zoeken naar bloemen- en plantensoorten die tegen een stootje kunnen.
Wil je bloemen planten in de tuin of in een bloembak, dan zijn lavendel en margriet twee prachtige, maar sterke soorten die de zomer overleven. Deze bloemen kaatsen het zonlicht terug en hebben dus minder last van warme temperaturen. Daarnaast zijn ook hortensia’s en zonnebloemen – what’s in a name – een slimme keuze.
Het zal je vast niet verbazen dat je voor planten best naar exotische soorten zoekt, zoals de prachtige Monstera. Ook vetplanten en cactussen doen het uitstekend in droge, warme temperaturen.