Een nieuw gezellig klasserestaurant in een verrassende hoek van centrum Brussel. ‘Barge’ is Frans voor ‘niet goed wijs’ en wij zijn er gek op.
Toen we er een dikke week geleden even een nieuwsgierige – en verbaasde – blik gingen werpen, was het restaurant officieel nog niet open. Maar de tafels waren wel al gedekt. In dit wat afgelegen deel van de stad, tussen de Sint-Katelijnebuurt en de metrohalte IJzer, hebben nog maar weinigen het aangedurfd om iets anders dan een buurtwinkel te openen. Tot voor kort was er enkel Damejeanne, een wat verscholen restocafé dat altijd tjokvol zat.
Maar nu vinden we daar dus “Barge” terug. Op het raam: een bord, een mes en de naam. Het interieur heeft de goede smaak van de vorige bewoners behouden: een lange bar in glad beton, gerestaureerde muren in rode baksteen en een ellenlange rij tegels, zoals in een schoolrefter. Het is meteen duidelijk, Barge is op en top Brussels. De rest weerspiegelt de landelijke voorliefde van de nieuwe eigenaars, met tafels in gerecycleerd teakhout, de borden met gekleurde randen en wat korenaren.
Voor Barbara Hoornaert en Grégoire Gillard zijn het herinneringen aan hun dorp Liernu. Samen met Julie Collard vormen Barbara en Grégoire het ‘Barge-team’. Voor ze naar onze drukke hoofdstad trokken, werkte het koppel in l’Air du Temps**, het idyllische toprestaurant van Sang-Hoon Degeimbre. Gregoire was er vier jaar aan de slag als souschef en culinaire rechterhand, Barbara als hoofdsommelier. Daarvoor waren er L’Eau Vive, Le Coq aux Champs en Comme Chez Soi of Louis XV van Alain Ducasse. Deze jonge mensen van 29 en 30 jaar hebben een parcours afgelegd waar ze trots op mogen zijn.
We zijn meteen weg van dit kleurrijke, ambitieuze en spontane duo en ook van de maaltijd. De twee mogen dan nog in hun inloopperiode zitten, de vijf gangen laten duidelijk de techniek van Grégoire en de mooie wisselwerking tussen het koppel zien. De gebrande makreel is puur en vers, een gerecht dat onze zintuigen wakker schudt en ons dwingt om ons op de verborgen smaken te concentreren. Het is meteen duidelijk: alles draait hier om subtiliteit en waar al te veel nieuwe restaurants rondbazuinen dat ze experimenteren zonder dat we daar iets van merken, gebeurt dat hier echt.
De makreel wordt gevolgd door de fijnste rauwe groenten en dan komt de verrassing van de avond: laagjes koolrabi en garnalen, mooi en onverwacht, die tot de laatste hap blijven evolueren. We zijn zo onder de indruk dat we niet anders kunnen dan ons bord met wat brood schoon te vegen. Op de bodem wacht ons immers het sap op basis van melkzuurfermentatie, een klassieker uit de keuken van San Degeimbre. En daar willen we geen druppel van missen!
Nu is het tijd voor een stukje vlees, kalfsvlees van Lothar, een beschermende teler uit Wallonië. Het dier is op zijn heel aangekocht en zal elke avond, of toch zo goed als, voor een ander gerecht zorgen. Daarbij hoort gegist spelt, in koffie gedrenkte ui, op hooi gerookte aardappelen en een huisgemaakte barbecuesaus. Het versmelten van al die ingrediënten stuwt de perfectie van het gerecht tot een waar hoogtepunt. Geef gerust toe aan je zin om grote, gulzige happen te nemen.
Barbara, die tussen de tafels door loopt om de bijhorende wijnen te schenken, stelt uitsluitend Europese wijn voor: minstens biologisch maar soms ook natuurwijn, opgespoord door Les Sens Larges uit Hannuit. Het zijn ontdekkingen waar ze van houdt, dat merk je. Bovendien zijn ze licht genoeg om je het restaurant vijf glazen later niet strompelend te doen verlaten. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om de namen van de producenten van alle ingrediënten door te geven, als ze die kent (en ze kent er heel veel). Want ook dat maakt deel uit van de natuurlijke filosofie van het restaurant: producten die zorgvuldig in België zijn uitgekozen en waar een verhaal achter zit. Resultaat: alles, van de decoratie over de borden tot de wijn vormt één geheel. Heel subtiel, met interessante rauwe verwerkingen, maar vooral hartelijk. En daar kunnen we alleen maar van houden.
Praktische info: Barge, Ieperlaan 33, 1000 Brussel. Avondmenu met vier gangen (44 euro) of vijf gangen (55 euro), bijhorende wijnen tegen 30 euro voor de vijf gangen. Lunchmenu: 28 euro.