De meesten onder ons willen wel gezond leven, maar ‘s ochtends snel snel een healthy ontbijt op tafel toveren of na een intense werkdag nog achter het fornuis staan, kan soms een onmogelijke uitdaging lijken. Een oplossing hiervoor is meal prepping.
Wat is meal prepping?
Deze techniek houdt in dat je op voorhand een volledige maaltijd klaarmaakt. Zo kan je tijdens de week in een handomdraai een gerecht tevoorschijn toveren. Als dat niet handig is!
Wat zijn de voordelen van meal prepping?
Meal prepping heeft tal van voordelen. Niet alleen neemt het de stress weg om eten klaar te maken tijdens een hectische werkweek, zodat je minder snel geneigd bent om (ongezonde) afhaalmaaltijden te bestellen. Bovendien helpt het vaak ook om gezondere keuzes te maken. Aangezien je je maaltijd vooraf bereidt, kan je opteren voor healthy receptjes en ook de portiegrootte vastleggen.
Wat zijn de verschillende mogelijkheden?
Meal prepping is erg flexibel. Er zijn verschillende manieren om aan meal prepping te doen, waardoor het erg personaliseerbaar is. Probeer uit wat er het best werkt voor jou. We zetten de handigste manieren op een rijtje:
Volledige maaltijden koken
Je maakt een specifiek gerecht klaar voor meerdere maaltijden, denk maar aan stoofpotjes, soep en pasta. Je kan de maaltijden ook in porties invriezen, wanneer je ze langer dan enkele dagen wil bewaren.
Koken in grote hoeveelheden (batch cooking)
Batch cooking houdt in dat je één ingredient op een grotere schaal klaarmaakt. Je kookt bijvoorbeeld voor een hele week, rijst, quinoa of aardappelen. Zo kan je tijdens de week snel een lekker wokgerecht samenstellen zonder al te veel tijdsverlies.
Ingrediënten voorbereiden
Eet je toch liefst van al een verse maaltijd, dan kan je je toch de bereidingstijd inkorten door vooraf al je ingrediënten gebruiksklaar te maken. Je kan bijvoorbeeld fruit schillen of groenten wassen en snijden.
Hoe pak je meal prepping concreet aan?
- Kijk eerst welke methodes het beste passen voor jou. Dat kan uiteraard ook een combinatie van verschillende manieren zijn, je kan bijvoorbeeld als lunch soep of een salade vooraf klaarmaken en ‘s avonds een verse maaltijd koken met gebruiksklare groentjes en batch cooked quinoa.
- Maak een weekschema en houdt je eraan. Plan in op welke dag je het meest tijd hebt om boodschappen te doen en wanneer het best past om te koken. Probeer om je consequent aan die dagen te houden, zo vermijdt je extra stress.
- Een gouden ouwe: maak een boodschappenlijst. Zo vermijd je dat je dingen vergeet en kom je minder in verleiding om (ongezonde) etenswaren te kopen omdat je er op dat moment zin in hebt. Probeer ook nooit met een lege maag boodschappen doen!
- Trek vooraf wat tijd uit om je weekkalender te bekijken. Wanneer heb je een lunch of diner? Wanneer heb je een work-out ingepland direct na het werk? Op deze manier kan je gemakkelijk zien waar de knelpunten zitten en wanneer een vooraf gemaakte maaltijd van pas kan komen.
- Let erop dat je voor voldoende variatie zorgt. Maak dus niet een gerecht voor de heel week, maar wissel af. Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld enkele dagen een rijstgerecht eten, maar dit afwisselen met verschillende soorten groentjes of vlees.
- Kies voor verschillende bereidingsmanieren. Je kan bijvoorbeeld een maaltijd op het fornuis koken terwijl er een ovenschotel in de oven zit. Dat bespaart je heel wat tijdswinst.
- Bewaar je eten in de koelkast of de vriezer, zodat het langer houdbaar blijft. Een gouden regel: vries alles wat je niet binnen de 3 dagen zal opeten in.
Handige recepten voor meal prepping
Ontbijt
Overnight oats met kersen en chocolade
Psst… Lees ook ‘5 handige tips waarmee je je ochtendroutine halveert’
Lunch
Salade van peulvruchten en Griekse yoghurt
Quinoasalade met kip en yoghurtaioli