Doe je ooit een poging om horoscopen te bespreken met je lover, dan is er veel kans dat dit eindigt in onenigheid. Jij probeert uit te leggen waarom hij toch écht een typische Stier is (die eeuwige koppigheid), terwijl hij sterrenbeelden ziet als, en ik quote, “je reinste onzin”. Komen wij van Venus en zij van Mars? Waarom koesteren mannen zo’n diepe haat tegenover all things astrologie?

Icone citation

In deze chaotische datingcultuur is iemands sterrenteken een goede reden om rechts te swipen

Puur toeval

Ik ben in gesprek met mijn partner en een bevriend koppel, druk bezig met het verklaren van ieders Zuid- en Noordknoop (bereken de jouwe hier). Astrologie is intussen een vrij alledaags onderwerp in millennialkringen, maar terwijl mijn vrouwelijke tafelgenoot meteen enthousiast reageert, kunnen onze wederhelften hun scepticisme niet genoeg uitdrukken. Er wordt heftig rondgestrooid met argumenten als ‘niet wetenschappelijk’ en ‘puur toeval’. Wat is hun probleem met astrologie? Een kleine rondvraag in mijn mannelijke entourage levert de volgende antwoorden op:

“Ik zou het woord onzin in de mond durven nemen. Waarom vraag je dit? Staat je mercury in retrograde misschien?” (Michael, 37)

“De relatie tussen geboortedatum en karakter is ongegrond, want zelfs tweelingen kunnen tegenpolen zijn.” (Thomas, 26)*

“Ik ben te rationeel ingesteld om te geloven in sprookjes!” (Ian, 29)

Astrologie als houvast

Moesten diezelfde mannen weten hoeveel vrouwen hun sterrenbeeld uitzoeken nog voor een eerste date plaatsvindt (guilty!)… er zou stevig met de ogen worden gerold. Waarom de vrouwen in mijn omgeving dan wel open staan voor spiritualiteit is me trouwens al even onduidelijk. Volgens sociologen is de huidige horoscoop-revival te wijden aan onzekere tijden: nu we met z’n allen minder religieus zijn, kan astrologie een houvast bieden. Hebben vrouwen die houvast dan harder nodig? Wanneer je kijkt naar het instabiele datinglandschap vandaag kan ik best geloven dat het ‘juiste sterrenteken’ een gegronde reden vormt om rechts te swipen.

Logica versus intuïtie

Een zoektocht op het wereldwijde web levert allerhande verklaringen voor het mannelijke scepticisme tegenover spiritualiteit. Mannelijke energie is meer zoals de zon, en die van vrouwen meer zoals de maan, waardoor mannen standvastiger zijn (“niet helemaal correct”, volgens onze astroloog). Een tweede verklaring – onze favoriet – is dat mannen er simpelweg te egoïstisch voor zijn, ze willen niet aan zichzelf werken zoals veel vrouwen dat wel doen.

astrologie sterrenbeeld horoscoop

Astrologe Nele Costers nuanceert dit ‘mannen versus vrouwen’-verhaal: “Er komen wel degelijk mannen in mijn praktijk, al vormen ze slechts 10 procent van mijn cliënteel. Als ik met hen praat, merk ik nochtans dat ze gefascineerd zijn, maar een reading is misschien voor velen een brug te ver.”

Dit kan te maken hebben met de manier waarop mannen en vrouwen omgaan met problemen, want ook therapeuten zien een pak meer vrouwen dan mannen in hun praktijk. Is het mannelijk ego te groot, of lossen ze hun zaakjes liever zelf op? “Mannen zijn door de band niet tuk op emoties en blijven er liever ver van weg. Vrouwen zijn daarentegen meer emotionele wezens. Daarbij zoeken die laatste makkelijker hulp van therapeuten, psychologen en astrologen. Mannen bespreken hun problemen liever op café”, zegt Nele Costers. Ze gaat verder in op een cliché dat ik haar voorleg, namelijk dat mannen eerder logisch en vrouwen veeleer intuïtief handelen. “Dit stereotiepe komt niet van nergens, maar er is jammer genoeg geen sluitend bewijs voor. Ook mannen kunnen voeling hebben met het spirituele, en daarnaast zie ik dat die zogenaamde kloof tussen wetenschap en spiritualiteit bij millennials steeds kleiner wordt.”

*Wat betreft het gevalletje met de tweelingen, Nele Costers heeft er een pasklaar antwoord op: “Tweelingen worden soms meer dan een uur na elkaar geboren, waardoor de ascendant verschilt, en dus ook een deel van de persoonlijkheid. Daarnaast willen tweelingen zich vaak van elkaar onderscheiden, waardoor ze zichzelf onbewust slechts een deel van de totale karaktereigenschappen toe-eigenen.” Wat denk je daarvan, ongelovige Thomas?