Clean beauty is een grote trend en het aantal merken die zichzelf ‘clean’ noemt, neemt alsmaar toe. Maar wat is clean beauty eigenlijk?
We willen steeds meer weten wat we nu eigenlijk op ons gezicht smeren, maar de ingewikkelde ingrediëntenlijst vol chemische termen zegt ons meestal niets. Om die reden grijpen veel mensen naar clean beauty. Verzorgingsproducten en make-up die ‘clean’ zijn, bevatten geen schadelijke ingrediënten voor onze gezondheid en hebben daarnaast altijd een transparant label. Alle ingrediënten moeten duidelijk vermeld worden in plaats van ze te verstoppen in samenstellingen. Denk daarbij aan parfums: ze zijn in feite een samenstelling van ingrediënten, waardoor het woordje ‘parfum’ op je etiket eigenlijk niets zegt over de inhoud.
Wat moet je vermijden?
Good Face Project legt op haar website het wat en waarom van clean beauty uit. Zij maakten ook een lijstje met enkele ingrediënten die je best vermijd. Deze stoffen verstoren namelijk de productie van onze hormonen en kunnen allergische reacties of irritaties veroorzaken.
- Parabenen: vaak gebruikt bewaarmiddel of parfum.
- Parfum: gebruikt om een geur aan het product te geven. In veel parfums zitten ftalaten en die zijn schadelijk. Zoek naar producten die specifiek vermelden dat ze geen ftalaten bevatten.
- Chemische UV-bescherming: veel gebruikt in zonnecrème. Ze zijn niet alleen schadelijk voor ons, maar ook voor de koraalriffen.
- Triclosan: een anti-bacterieel middel dat zweten tegen gaat.
- Ftalaten: gebruikt om ingrediënten soepel te maken.
- SLS: chemische stof die producten doet schuimen en zuiverend werkt.
- Formaldehyde: bewaarmiddel.
- Polyethenen (PEG’s): helpt om stoffen zoals water en olie te mengen en zorgt voor schuim.
- BHA: bewaarmiddel.
Producten met minerale oliën worden ook vaak afgeraden. Niet omdat deze schadelijk zijn voor ons, maar vooral omdat ze een enorme impact op het milieu hebben. Minerale oliën worden namelijk vaak uit aardolie gehaald. Deze vervuilende stof kan heel moeilijk afgebroken worden door de natuur en vergaat dus niet.
Hoe vind je clean beauty producten?
Gelukkig bestaan er hulpmiddeltjes om je zoektocht naar clean beauty wat eenvoudiger te maken. Zo kan je op de site van Good Face Project zoeken op product. Duizenden producten zijn beoordeeld op hoe clean ze zijn. Bij elk product staat uitgelegd waarom het goed of slecht is. Daarbij is er ook de app Clean Beauty. Deze scant de ingrediënten van elk product en vertelt je hoe clean het is.
Wij geven je ook enkele tips:
Er komen steeds meer beautytermen bij. Denk maar aan cruelty free, natuurlijke beauty, enzovoort. Kan je niet meer volgen? Hier lees je de belangrijkste termen rond groene beauty.
(Stagiaire Tori Machiels)