De parfumwereld gaat de groene toer op, en dan hebben we het niet (alleen) over hout- en mosachtige noten, maar over de inhoud van de flesjes. Ontdek alles over natuurlijke, cruelty-free en vegan parfums.
Cruelty-free, natuurlijke of vegan parfums?
Wat maakt een parfum vegan?
Zoals ook bij cosmetica het geval is, kunnen de termen ‘vegan’, ‘cruelty-free’ en ‘natuurlijk’ verwarring zaaien. Voor de duidelijkheid: veganistisch wilt zeggen dat er geen enkele component van dierlijke oorsprong in het parfum zit.
Tenzij je een strikt veganistische levensstijl volgt, heb je er waarschijnlijk geen idee van dat je favoriete parfum mogelijk dierlijke componenten bevat. Denk daarbij niet aan vlees, maar aan andere – al even onsmakelijke – ingrediënten die een parfum zo onweerstaanbaar maken. Zo zijn er bepaalde afscheidingen van katten, bevers, potvissen en herten die decennialang verstopt zaten in de meest luxueuze parfums (de originele Chanel No. 5 bevatte bijvoorbeeld walvissensperma). In grote hoeveelheden zijn deze sappen walgelijk, maar enkele druppeltjes geven je parfum een warm, ‘dierlijk’, sensueel karakter.
Tegenwoordig zijn heel wat van deze dierlijke bestanddelen bij wet verboden en behelpen parfumeurs zich met synthetische varianten. Toch ben je nooit helemaal zeker van de oorsprong van de ingrediënten, want een merk is niet verplicht om de hele ingrediëntenlijst toe te lichten, “dit zou namaak te makkelijk maken”, klinkt het bij de neuzen.
Cruelty-free flesjes
Cruelty-free betekent dat het parfum niet getest is op dieren. Hoewel sommige luxeparfums vaak ‘per ongeluk’ vegan zijn, is het testen op dieren nog steeds alomtegenwoordig bij multinationals. Meestal weet je pas zeker of een merk aan deze eisen voldoet als het een’cruelty-free’-label heeft of hier openlijk over communiceert.
Waarom natuurlijke geuren?
Een parfum kan perfect vegan en cruelty-free zijn zonder onder de natuurlijke categorie te vallen. ‘Natuurlijk’ slaat in dit geval op het mijden van synthetische ingrediënten, iets wat lange tijd niet voor mogelijk werd gehouden in de parfumwereld. Het zijn namelijk net die synthetische ingrediënten die dierlijke componenten met succes vervangen, maar ook zorgen dat een geur lang blijft hangen en dat de kostprijs gedrukt wordt. Niets verkeerd aan, toch?
Wel als je bedenkt dat sommige van deze ingrediënten erg schadelijk zijn voor mens en milieu. Musk bijvoorbeeld, een populaire geurnoot gewonnen uit de geslachtsklieren van het mannelijke muskushert, werd al langer vervangen door synthetische, zogenaamde ‘witte’ musk. Het probleem met deze chemische variant is de lage biologische afbreekbaarheid en de kans op allergische reacties.
Waarom schakelen we dan niet massaal over naar 100% natuurlijke geuren? Ten eerste is een natuurlijk parfum maken allesbehalve vanzelfsprekend. De ingrediënten zijn duurder, de mogelijkheden beperkter en de parfums minder sterk. Daarnaast moet gezegd worden dat óók natuurlijke ingrediënten allergische reacties kunnen veroorzaken. Synthetische geuren zijn dus niet automatisch slecht, terwijl natuurlijke geuren niet altijd beter zijn. Zie het als een persoonlijke keuze, maar weet wel dat de natuurlijke parfum-markt jaar na jaar groeit en dat de kwaliteit alleen maar stijgt.
Deze parfums zijn (100%) clean
Heel wat parfumhuizen brengen cruelty-free geuren uit, maar dat betekent niet automatisch dat deze ook onder de veganistische categorie vallen. Ook bestaan er natuurlijke geuren die wel dierlijke componenten bevatten. Het is dus zoeken naar labels die passen bij jouw vereisten. Hier alvast enkele van onze favoriete cleane parfums.
Abel Odor
100% vegan, cruelty-free en natuurlijk
Hét bewijs dat natuurlijk en niche hand in hand gaan toont zich in het Nederlandse Abel. Met haar collectie van zes compleet plantaardige geuren zette de Nederlands-Nieuw-Zeelandse Frances Shoemack de parfumwereld op z’n kop. De geurcombinaties doen niet onder voor andere luxelabels en blijven verrassend lang hangen op je huid. En het kruidige, warme Red Santal bewijst bovendien dat vegan parfums niet per se frisse bloemengeuren hoeven te zijn.
Abel is te koop via Biotylab.com en bij Blos in Hasselt.
100% vegan en cruelty-free
Ongetwijfeld één van Australië’s meest bekende cultlabels, wegens de perfecte mix tussen botanisch en wetenschappelijk. Net omdat Aesop die wetenschappelijke effectiviteit zo hoog in het vaandel draagt, zijn de ingrediënten deels natuurlijk (en waar kan biologisch), en deels synthetisch. De parfumcollectie van het label werd intussen uitgebreid tot 4 geuren, waarvan deze Hwyl met z’n groene en aardse noten onze absolute favoriet is.
De Aesop-parfums zijn verkrijgbaar bij Fin Du Jour in Antwerpen en Gent en Senteurs D’Ailleurs in Brussel.
Björk & Berries
100 % vegan, cruelty-free en 83 % natuurlijk
Björk & Berries begon als lokaal project op het Zweedse platteland, waar de krachtige, heerlijk geurende planten en kruiden welig tieren. Het label haalt vandaag nog steeds haar ingrediënten uit de naaste omgeving, maar heeft tegelijk de technologische expertise en de look & feel van een luxemerk.
Björk & Berries is verkrijgbaar bij Clothilde, de on- en offline natuurlijke beautyshop uit Aalst.
The Body Shop
60 % vegan, 100 % cruelty-free
Onderdeel van dezelfde groep als Aesop zet ook The Body Shop zich al decennia in tegen dierenleed in de cosmeticasector. Daarnaast verkent The Body Shop steeds meer het terrein van vegan beauty, waardoor momenteel zo’n 60% van de producten veganistisch is. Op vlak van parfums zijn er 2 geuren die helemaal vegan zijn: de Nigritella Eau de Parfum en deze Indian Night Jasmine Eau de Toilette, een warme, bloemrijke geur met jasmijnbloesem, geurige violetbladeren en rijk sandelhout.
Korres
100% vegan, cruelty-free en 88% natuurlijk
Het Griekse beautylabel Korres gebruikt zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten en extracten om er effectieve – en in het geval van de parfums heerlijk geurende -producten mee te creëren. Het hele bedrijf kreeg bovendien het ECOCERT-label omdat ook de productie op een uiterst duurzame manier gebeurt. De parfums zijn zacht, fris en verwijzen altijd naar de natuur. Deze White Tea met bergamot en rozemarijn is de perfecte zomergeur.
Le Labo
100% vegan en cruelty-free
Le Labo is naast de lieveling onder beauty- en modeliefhebbers ook nog eens 100% vegan, cruelty-free en PETA certified. De uniseks parfums bevatten een zorgvuldig uitgekozen mix van hoogwaardige natuurlijke extracten, etherische oliën en synthetische ingrediënten. Bovendien kan je je flesje laten bijvullen aan het refill-station in de Antwerpse winkel.
Lush
Vegan, cruelty-free
Op Lush kan je altijd rekenen als het op cruelty-free beauty aankomt. Het Britse beautybegrip strijdt al jaren tegen het testen op dieren en levert alleen 100% vegetarische producten af (geen walvissensperma dus in je Lush-parfum). De geuren zijn bovendien helemaal vegan, en bevatten een mix van plantaardige en synthetische ingrediënten. Deze Karma, de absolute bestseller, ademt de sfeer van de jaren ’60 met sinaasappel, kruiden hen héél veel patchoeli.
100BON
100% vegan, cruelty-free en natuurlijk
De parfums van het Franse 100Bon (‘sent bon’, heb je ‘m?) hebben niets te verbergen: ze bestaan volledig uit plantaardige ingrediënten die met respect voor de natuur geproduceerd zijn (een volledige lijst van de ingrediënten vind je hier). Ook voor de geurcombinaties werd zoveel mogelijk de natuurlijke kaart getrokken, denk aan noten van thee, gember, patchoeli of bergamot.
De colognes van 100Bon zijn verkrijgbaar bij Dame Nature en Chyl in Brussel, of via de website.