Griepachtige klachten treden meestal op bij het veranderen van de seizoenen en wanneer de winter nadert. Goed nieuws: met homeopathie kun je deze winterkwaaltjes voorkomen.
Griepachtige symptomen worden veroorzaakt door verschillende soorten virussen die hardnekkiger kunnen zijn dan de griep zelf. Ze circuleren in de herfst en winter, en doen soms langer de ronde dan de griepvirussen. De symptomen zijn gelijkaardig, maar minder intens. In de meeste gevallen gaat het om lichte koorts, rillingen, hoofdpijn, loopneus, vermoeidheid en niezen.
BETER VOORKOMEN DAN …
Om jezelf te beschermen tegen een mogelijke besmetting, blijf je best voorzichtig. De klassieke preventieve maatregelen zijn intussen bekend:
- was regelmatig je handen of gebruik een hydroalcoholische gel en vermijd zoveel mogelijk contact (handen schudden, een persoon kussen, …).
- gebruik een papieren zakdoek om je neus te snuiten en bedek uw mond bij het hoesten met je mouw, handen of een zakdoek.
- draag preventief een mondmasker (vooral in gesloten ruimtes zoals het openbaar vervoer) of als je al ziek bent om de mensen om je heen niet te besmetten.
- zorg voor voldoende verluchting in huis, elke dag gedurende 10 minuten.
- eet gezond! Fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C bevatten antioxidanten die het immuunsysteem bevorderen. Vergeet ook geen vitamine D, die je bijvoorbeeld in vette vis vindt.
- beweeg voldoende! 30 minuten wandelen per dag verhoogt het aantal immuuncellen en zou het risico op luchtweginfectie met 40% verminderen.
HET ADVIES VAN APOTHEKER ANN DAELEMANS
“Vergelijk homeopathie met een doos vol reserveonderdelen. Het is een complementaire behandelwijze die het individu als geheel bekijkt en zich niet beperkt tot acute symptomen. Homeopathie is veilig en doeltreffend. Om de weerstand te verhogen en winterkwaaltjes te voorkomen, adviseer ik mijn patiënten om van oktober tot maart een dosis oscillococcimum per week in te nemen. Eerst vier weken na elkaar en daarna eens per maand. Het geneesmiddel is geschikt voor het hele gezin: ook kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, mogen het nemen. Het medicijn heeft geen negatieve bijwerkingen, zoals bevestigd is na 80 jaar gebruik. Toch kan homeopathie het griepvaccin niet vervangen. Vooral bij risicopatiënten blijven griepgerelateerde complicaties – zoals longontsteking, bronchitis, sinusitis of uitdroging – gevaarlijk. Dagelijks preventief vitamine D innemen is nodig. Acht op de tien Belgen hebben daar een tekort aan, terwijl vitamine D essentieel is voor een goede immuniteit.”
ADVIES VAN DOKTER SICILIANO, ARTS HOMEOPATHIE
“Homeopathie is echt heel nuttig om winterinfecties te voorkomen die meestal de KNO-sfeer aantasten. Mocht ondanks de juiste preventie toch het doelwit zijn van microben, dan kan homeopathie bovendien ook zeer effectief zijn. Het behandelt de verschillende symptomen zoals hoesten, koorts, keelpijn, een loopneus,… Voor elk symptoom bestaat er een medicijn. Aarzel niet om advies te vragen bij een gezondheidsdeskundige. Die kan je helpen om de juiste en aangepaste homeopatische behandeling te beginnen.”
Lees ook:
Feed your brain: hoe optimaliseer je je mentale gezondheid?
Wedstrijd: Opnieuw sporten zonder spierpijn dankzij Arnica
Ga weer sporten en … houd je eraan