Authenticiteit, sharing, optimisme: Côtes du Rhône-wijnen bevatten in hun fles alles wat je wil voelen en herontdekken.

 De appellationstes du Rhône en Côtes du Rhône Villages, elk met hun verschillende terroirs, kleuren, cépages en aroma’s, proef je en voel je met al je zintuigen. Het zijn assemblagewijnen bij uitstek, die tot drieëntwintig druivenrassen tellen bij het maken van de wijnen, een ongelofelijk rijk palet!

 Enkele van deze druivenrassen staan wereldwijd bekend om hun aromatische finesse, zoals de Viognier, Syrah, Grenache of Mourvèdre. De eerste twee druivensoorten zagen het levenslicht aan de oevers van de Rhône …

 De witte, rode en roséwijnen zijn hoogkwalitatief, duurzaam geproduceerd en onmiddellijk te drinken, op gelijk welk moment en gelijk welke plaats of gelegenheid.

 De 20 favoriete wijnen

Belgische gastrojournalisten en sommeliers kwamen samen voor een blinde degustatie. Het resultaat is een gevarieerde, elegante, frisse en intense selectie.

Elegante witte wijnen

  • Brotte, Bord Elégance, AOC Côtes du Rhône Villages Laudun, Wit, 2019
    Druiven geteeld op zanderige kleigronden die water afvoeren en een frisse toets geven aan het fruit. Een wijn gekenmerkt door elegantie, evenwicht en parfums.
  •  Domaine Des Ondines, Côtes du Rhône Blanc 2018, AB Biologische landbouw
    Aroma’s van geel fruit, abrikoos, perzik en florale toetsen.
  • Domaine de la Renjarde, Les Cassagnes de la Nerthe, AOC Côtes du Rhône, wit, 2019, AB Biologische landbouw
    Deze wijn onthult een vleugje witte perzik en Conference-peer, met een diepe smaak en veel frisheid. Passievrucht geeft deze wijn z’n superieure kwaliteit.
  • Notre Dame des Pallieres, Montmartel, AOC Côtes du Rhône Villages Sablet, Wit, 2019, Agriculture Raisonnée
    Een wijn van hoge kwaliteit, geproduceerd volgens de agriculture raisonnée (een landbouwproductie die rekening houdt met de bescherming van het milieu, de gezondheid en het dierenwelzijn). Toetsen van perzik, abrikoos, peer, vanille en getoast brood.
  • Chateau Saint Roch, AOC Côtes du Rhône, Blanc, 2019
    Een wijn gemaakt van witte druivenrassen van gemiddeld 30 jaar oud. Veel frisheid en toetsen van groene ananas en wit steenfruit.
  • La Bastide Saint Dominique, AOC Côtes du Rhône, Blanc, 2019, Agriculture Raisonnée
    Een wijn geteeld volgens de agriculture raisonnée, gericht op het plezier, met toetsen van kweepeer, florale aroma’s en een vleugje anijs.

 Intense rode wijnen

  • Domaine Chaume Arnaud, AOC Côtes du Rhône Villages Saint-Maurice, Red, 2018, AB Biologische landbouw, Biodynamisch
    Een wijn met een biodynamisch label (de hoogste graad van respect voor het milieu, de vereisten van deze specificatie gaan verder dan de criteria voor een bio-label). Een genereuze wijn die toetsen van sappig rood en zwart fruit onthult. Een vlezige textuur en een verrassend zachte afdronk.
  • Domaine Pique Basse, L’As du Pique, AOC Côtes du Rhône Villages Roaix, Red, 2018, AB Biologische landbouw
    Een wijn met het AB Agriculture Biologique-label, gemaakt van drie druivenrassen (Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre) die geworteld zijn in zand- en kleigronden gericht naar het zuiden/zuid-oosten. Een discrete wijn met toetsen van cassis, leder en kersen.
  • Gaugué David, Le Bois des Dentelles, AOC Côtes du Rhône, Rood, 2019, AB Organic Agriculture
    Een wijn gemaakt van 100% Grenache Noir-druiven, geteeld op zandleem, met het label AB Agriculture Biologique. Expressief en kruidig, genereus, roept de aroma’s van gekonfijt fruit op.
  • Alain Voge, Les Peyrouses, AOC Côtes du Rhône, Red, 2018, AB Agriculture Biologique
    Een wijn die het AB Agriculture Biologiquelabel draagt, 12 maanden gerijpt in vaten van meer dan 4 jaar oud. Toetsen van wilde bramen en kersen, met een vleugje violet.
  • Château Simian, Jocundaz, AOC Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux, Rood, 2018, AB Agriculture Biologique, Biodynamie
    Een wijn die geproduceerd wordt volgens de biologisch-dynamische landbouw en geteeld is op een uitzonderlijk terroir, omgeven door bossen, waardoor het goed beschut is voor de Mistral. Een spel van florale toetsen en rijp fruit en een kruidig slotakkoord.
  • Clos du Père Clément, Cuvée Père Clément, AOC Côtes du Rhône Villages Visan, Red, 2016, AB Agriculture Biologique
    Een wijn met zijdezachte tannines en aroma’s van zwart fruit, kruiden, vanille en balsamico.
  • Domaine de Mourchon, Grande Réserve, AOC Côtes du Rhône Villages Séguret, Rood, 2017, Biologisch in conversie
    65% Grenache noir, 35% Syrah.  Een wijn die geproduceerd wordt op klei-kalksteen, mergel, zeer steenachtig, op een steile helling, 350 meter boven zeeniveau. Een krachtige, intense wijn vol prachtig herfstfruit. (Verdeeld door Cora).
  • Domaine Clavel, Syrius, AOC Côtes du Rhône Villages Saint-Gervais, Red, 2017 Agriculture Raisonnée
    Deze wijn, geproduceerd volgens de agriculture raisonnée, is een plezier om te drinken. Met een prachtige karmijnrode kleur, schitterende reflecties en aroma’s van kamfer, gekonfijt fruit en zoete kruiden, versterkt met een lichte toets van hout.
  • Château le Plaisir, AOC Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Rood, 2018
    Een wijn met geconcentreerde toetsen van rood fruit, zwart fruit en zachte kruiden.
  • Cellier des Dauphins, Réserve, AOC Côtes du Rhône, Rood, 2018
    Een diepe kleur met robijnrode reflecties, met een parfum van zwart fruit, cassis, kersen en kruidige toetsen.
  • La Nyonsaise, Exubérance, AOC Côtes du Rhône Villages, Rood, 2018
    Aroma’s van zwart fruit, confituur en kruidig. Zowel krachtig, gestructureerd als evenwichtig.
  • La Suzienne, Villages Rouge La Suzienne, AOC Côtes du Rhône Villages, Red, 2017
    Een wijn die kracht, structuur en balans combineert. De algemene harmonie die naar voren komt, roept de vredige rust van de Provence op.

 Frisse rosés

  • Domaine de la Mordorée, La Dame Rousse, AOC Côtes du Rhône, Rosé, 2019, AB Biologische landbouw, hoge milieuwaarde.
    Een wijn gemaakt van druiven die geteeld worden op zand- of zanderige kleigrond, met galets roulés. Toetsen van framboos, verse bessen en een vleugje garrigue.
  • Louis Bernard, AOC Côtes du Rhône, Rosé, 2019
    Een wijn gemaakt van Grenache Noir en Syrah druiven, geteeld op een klei-kalksteengrond, met als resultaat een rijke, gastronomische, soepele en volle smaak. De druiven worden geoogst wanneer hun rijpheid optimaal is: tijdens de koelste uren van de dag om de fruitigheid en versheid van het fruit zo goed mogelijk te bewaren.

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Côtes du Rhône.
www.cotesdurhone.com

Lees ook:
Tavel: de top 9 beste wijnen uit deze indrukwekkende wijngaard
Go local: (h)eerlijke recepten van bij ons
Herfstige lasagne met spinazie en pompoen