Een derde van ons leven brengen we slapend door, toch word het belang van een goede nachtrust soms vergeten. Daarom sommen we een paar van onze tips op voor de Internationale Dag van de Slaap.
1. Zorg voor je eigen slaapritme
Probeer je natuurlijke lichaamsklok te behouden en ga zo veel mogelijk op hetzelfde uur slapen en sta ook rond dezelfde tijd weer op. Het is verleidelijk om in het weekend langer te blijven liggen, maar als je rond hetzelfde uur als gewoonlijk opstaat, zal het na een tijdje makkelijker worden om uit je bed te springen.
2. Ook je matras kan op lange termijn moe worden
Dit bericht bekijken op Instagram
Als je problemen hebt met slapen en je er alles aan hebt gedaan om er voor te zorgen dat je goed slaapt, dan zou je jezelf kunnen afvragen of je matras nog wel goed is. Het matras kan de boosdoener zijn als het oud en versleten is. Ook matrassen hebben een levensduur, vergeet niet dat je ongeveer 35% van de tijd in je bed spendeert. Meestal gaat een goede matras maximaal 10 jaar mee, dus vervang je matras op tijd!
Tip: dit weekend viert Auping de in Internationale Dag van de Slaap met aanbiedingen om bij weg te dromen. En dat op de volledige collectie! Vind een verkooppunt in jouw buurt op de website van Auping.
3. Sluit de dag af
Wanneer je onder de wol kruipt, moet je dag voorbij zijn. Tv en sociale media zijn geen goede afsluiters. Het blauwe licht van smartphones, tv- en computerschermen onderdrukt de productie van het slaaphormoon melatonine en activeert je brein alleen maar. Zoek in plaats daarvan activiteiten die je rustig maken voor het slapengaan, zoals een ontspannend bad nemen of een boek lezen. Zorg ook dat je hoofd leeg is. Blijf je piekeren? Schrijf je zorgen neer of praat erover met iemand die je vertrouwt.
4. Let ’s avonds op wat je eet en drinkt
Zwaardere maaltijden plan je best overdag in, ’s avonds is het beter om een lichte maaltijd te eten. Want zware maaltijden kunnen leiden tot een slechte nachtrust. Dranken die cafeïne of alcohol bevatten, vermijd je ook beter na het avondeten. Er is een link tussen cafeïne en verhoogde angstgevoelens, waardoor je slaap verstoord kan worden.
5. Technische hulpmiddeltjes
Dit bericht bekijken op Instagram
Tegenwoordig zijn er talloze apps die je slaap kunnen bevorderen, dit zijn onze 3 favorieten:
Sleep Cycle is een slaap tracking-app. Dat betekent dat de wekker je wakker maakt in je lichtste slaapfase, waardoor je op de fijnste manier wakker wordt. Ook volgt deze app jouw slaappatronen door middel van een geluids- en trilling analyse. Hierdoor krijg je een beter inzicht in je slaappatroon. Word je altijd vermoeid wakker ’s ochtends en weet je niet waar het aan ligt? Deze app kan hier beter inzicht in geven.
Calm is een mindfulness app en helpt bij het slapen, meditatie en relaxatie, perfect geschikt voor beginners. De app bevat begeleide meditatiesessies in lengtes van 3, 5, 10, 15, 20 of 25 minuten, zodat je de perfecte lengte kan kiezen die voor jou past.
Hot news: Calm kondigde deze aan dat de app remixen van 7 hit nummers zou uitbrengen als onderdeel van hun ‘Sleep Remix Series’. Het zou gaan om nummers zoals ‘Circles’ van Post Malone, ‘Golden Hour’ van Kacey Musgrave, ‘Breathin’ van Ariana Grande, ‘Wonder’ van Shawn Mendes.
Headspace is een handige app om te ontstressen met behulp van ademhalingsoefeningen, mediatie, yoga en workouts. De app bevat ook verhalen en sounds om gemakkelijker in slaap te vallen. Je kunt de app gratis uitproberen, nadien moet je een abonnement nemen.
Lees ook: Hoe kan je je immuniteit versterken met natuurlijke geneeskunde
(Stagiaire Melani Purnomo Widagdo)