Met voldoende intense lichaamsbeweging is het mogelijk om stress te bestrijden. Hierdoor nemen onze angstgevoelens af en blijven de gevolgen voor hart en bloedvaten beperkt. Het weldadige gevoel dat we na een lichamelijke inspanning voelen, is veel meer dan opluchting omdat we net flink stoom hebben afgeblazen. Sporten blijkt immers echt een chemisch mechanisme in de hersenen te activeren.

Stress, sport en geluk: een kwestie van hormonen

Stress is een toestand waarin het organisme diverse lichamelijke en mentale reacties vertoont zoals angstgevoelens, prikkelbaarheid, vermoeidheid en vaak slaapproblemen. De belangrijkste indicatoren waarmee we stress in het lichaam kunnen ‘opsporen’, zijn cortisol en alfa-golven.

Bij volwassenen kunnen verschillende situaties op het werk of in het leven van elke dag stress veroorzaken: stress door de dagelijkse lasten en zorgen, een abrupte verandering of een traumatiserende gebeurtenis. Stress kan veel gevolgen hebben, gaande van problemen met de spijsvertering over een verlaagde weerstand tot depressie.

Sport helpt om de stress te verminderen. De productie van gelukshormoon kalmeert onze angstgevoelens. Tijdens die lichamelijke inspanning geven de hersenen immers endorfine af, een chemische samenstelling die zich vastzet op de opiaatreceptoren, die bepalen hoe we reageren op pijn en stress. Dat heeft een verdovend effect en verlaagt tegelijk de stress en vertraagt de ademhaling.

Naast endorfine geeft sport ook dopamine vrij, nog zo’n geluksmolecule. Deze neurotransmitter stimuleert genot en motivatie maar werkt ook in op het beloningscircuit in de hersenen.

De gezamenlijke werking van endorfine en dopamine heeft een ontspannend effect dat de stress aanzienlijk laat afnemen. Vervolgens ga je je ofwel euforisch ofwel slaperig voelen. In beide gevallen ontspanning verzekerd. Maar als je weet dat die hormonen werken volgens een beloningsmechanisme, snap je ook dat er een risico op verslaving is. We kunnen dus verslaafd raken aan sport.

Sport: voorwaarden om stress doeltreffend te verminderen

Het is natuurlijk niet zo dat van zodra we met wat lichaamsbeweging beginnen, er meteen gelukshormonen door ons lijf gaan huppelen. We moeten hiervoor wel een redelijke inspanning doen: de sessie moet minstens dertig minuten duren en moet minimaal zeventig procent van de hartslag vereisen. Als we duidelijke resultaten willen, dan is het belangrijk dat we regelmatig gaan sporten. De effecten van sport op onze angstgevoelens blijven diverse uren voelbaar. Daarom is het belangrijk om zeker vijf keer per week aan lichaamsbeweging te doen. Elke dag is helemaal ideaal.

Naarmate de stress afneemt, gaan we ook beter slapen en worden alle emotionele en psychologische symptomen die met stress verband houden milder. Sport heeft nog meer positieve effecten. Uiteraard wordt onze conditie beter. En doordat we nu weten dat we in staat zijn om bepaalde krachtinspanningen te leveren en dat we een activiteit onder de knie hebben, groeit ons zelfvertrouwen.

Om stress op lange termijn af te zwakken, kunnen we sport combineren met andere natuurlijke remedies. Zo vermeldt Doctonat bijvoorbeeld de beste voedingssupplementen en natuurlijke oplossingen om stress te bestrijden.

Wat zijn de beste sporten om stress tegen te gaan?

Bepaalde sporten zijn efficiënter dan andere in de strijd tegen stress.

Hardlopen

Deze duursport is ideaal om te ontstressen. Hij vereist een fysieke inspanning en een hoog hartritme, zodat er veel endorfine vrijkomt. Tijdens het hartlopen kun je jezelf overstijgen en het is super voor je zelfvertrouwen. Het enige waarop je moet letten, is dat je de sessies rustig begint en afsluit, en dat je degelijk materiaal gebruikt (aangepast schoeisel en steunkousen) om problemen te voorkomen.

Qi gong

Deze Chinese discipline is meer dan duizend jaar oud. Ze wordt gekenmerkt door langzame en steeds bredere bewegingen. Dankzij de eenvoudige houdingen en ademhalingsoefeningen werkt qi gong heel ontspannend. Na zo’n zestig minuten daalt het cortisolgehalte, de belangrijkste stressindicator. Bovendien stimuleert de meditatieve variant van qi gong met zijn repetitieve bewegingen de mentale ontspanning.

Yoga

Ook yoga combineert welbepaalde houdingen met ademhalings- en relaxatietechnieken. Ondanks het “statige” aspect kunnen de elkaar opvolgende posities vrij complex zijn en moeten moet je ze minstens een minuut aanhouden. Het lijkt misschien niet zo, maar het kan heel intensief zijn. Naast de effecten van de fysieke inspanning, werkt yoga ontspannend. En doordat we ons concentreren op onze houding, laten we stresserende situaties en gedachten helemaal los. De zogenaamde “bikram yoga” of hot yoga combineert de kwaliteiten van yoga met het relaxerende effect van warmte.

Zwemmen

Deze sport combineert het antistress-effect van een lichamelijke activiteit met de ontspannende kwaliteiten van water. De gewichtloosheid en het speelse van het zwemmen zorgen ervoor dat we volledig relax worden. Het is bovendien een activiteit die een grote fysieke inspanning vergt, zeker als je een of andere slag aanhoudt. Als je niet graag zwemt, zijn er nog tal van andere sporten die je in het water kunt beoefenen, zoals aquagym of aquabike.

Crossfit

Intense discipline in een zaal. Crossfit combineert diverse oefeningen uit de gym, de cardiotraining en het gewichtheffen. Een sessie kan bestaan uit hardlopen, roeien, gewichtheffen en boksen tegen een zandzak… Die grote verscheidenheid vergt veel inspanning en concentratie. Niets beter om te ontspannen en onze slaapkwaliteit te verbeteren.

LEES OOK:

7 tips om instant te ontstressen

Dit zijn de grootste sportswear trends van 2021

Dag van de slaap: 5 tips voor een betere nachtrust