Mini-arancini met Comté & marinarasaus.

4 personen – Bereidingstijd: 40 min – Kooktijd: 30 min

Arancini

  • 400 g Arborio (risottorijst)
  • 120 g geraspte Comté 
  • 120 g Comté in blokjes (24 blokjes)
  • 900 ml water
  • 250 ml neutrale olie
  • 120 g paneermeel type panko
  • 120 g klassiek paneermeel
  • 2 bouillonblokjes (kip of groente)
  • 1 ei 
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • Peper
  • Zout

Marinarasaus

  • 200 g kerstomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel verse basilicum
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 1 koffielepel chilivlokken
  • 1 ui
  • Peper
  • Zout
  1. Maak de bouillon door het water te laten razen en er dan de verbrokkelde bouillonblokjes aan toe te voegen.
  2. Pel de ui en hak hem fijn. Fruit hem met wat olijfolie in een braadpan op een gematigd vuur, zonder dat hij gaat kleuren. Doe er de Arborio-rijst bij en meng met een spatel tot de rijst glazig wordt. 
  3. Wanneer de rijst parelmoerachtig kleurt, kook je hem verder zoals risotto: je doet er een kleine pollepel bouillon bij en herhaalt dit telkens wanneer de vloeistof volledig is verdampt. Ga daarmee door tot de rijst gaar is (licht al dente).
  4. Doe de geraspte Comté bij de rijst en meng. Breng op smaak met peper en zout. Plaats een deksel op de pan en laat de bereiding eerst op kamertemperatuur afkoelen. Plaats ze daarna nog minstens twee uur in de koelkast.
  5. Intussen maak je de marinarasaus. Snij de knoflook en de ui fijn. Bak ze op een gematigd vuur in een pan met wat olijfolie. Voeg er de in stukjes gesneden kerstomaatjes aan toe en laat 8 tot 10 min pruttelen.
  6. Haal de tomaten van het vuur en doe ze in een blender. Voeg er de oregano, chilivlokken, verse basilicum en een beetje peper en zout aan toe. Mix licht en bewaar de saus in een hermetisch afgesloten pot tot je ze gebruikt.
  7. Neem twee kommen, in de ene klop je het ei met wat peper en zout, en in de andere meng je de twee types paneermeel met de gedroogde oregano.
  8. Verdeel de afgekoelde rijst met licht vochtige handen in 24 porties en neem elke portie een voor een in de palm van je hand. Leg er dan een blokje Comté in en sluit af met rijst zodat je mooie rijstballetjes krijgt. 
  9. Dompel elke arancino in het vooraf geklopte ei en daarna in de paneermeelmengeling.
  10. Verwarm de neutrale olie op een gematigd vuur. Wanneer de olie heet genoeg is, bak je ongeveer acht arancini tegelijk, tot ze mooi goudkleurig zijn (ongeveer 3 minuten). Laat ze uitdruipen op absorberend papier en herhaal dit bij de overige arancini. 
  11. Serveer de mini-arancini met Comté samen met de marinarasaus bij het aperitief. 

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Comté. 
comte.be