Emmentaler AOP Classic wordt niet zomaar de Koning der Kazen genoemd. Hij zag het licht in de vallei van de Emme, een rustige rivier die door het Zwitserse kanton Bern stroomt. Zijn wieg stond in de groene heuvels, charmante dorpjes en statige boerderijen met immense daken en bebloemde binnenplaatsen. Het is een betoverende en idyllische streek waarin we de zachtheid van deze authentieke kaas herkennen.

Een beetje geschiedenis

De eerste sporen van deze uitzonderlijke kaas gaan terug tot de dertiende eeuw. Oorspronkelijk werd hij, net zoals alle verhitte geperste kazen, in de alpenchalets gemaakt, en dit uitsluitend tijdens de zomermaanden. Het was een kolos van zo’n 100 kg en een perfecte manier om genoeg melk te bewaren voor de winter. Maar het succes groeide de kaas boven het hoofd en al gauw kon er niet genoeg worden geproduceerd voor alle inwoners. Daarom werd in 1813 de eerste kaasmakerij gebouwd. Daar kon het hele jaar door kaas worden geproduceerd. Zijn reputatie werd zo goed dat de kaas in no time de hele Zwitserse Hoogvlakte en daarna de rest van de wereld veroverde. Om nooit meer te verdwijnen.

Beschermd eeuwenoud vakmanschap

Zoals gezegd, gaat de productie van Emmentaler AOP Classic eeuwen ver terug. Toch zijn er zo’n honderdtien kaasmakerijen waar de kaas tot op vandaag nog op traditionele en ambachtelijke wijze wordt geproduceerd. De machines zijn uiteraard gemoderniseerd en de technieken zijn verbeterd, maar het productieproces zelf is de voorbije honderd jaar nauwelijks veranderd. Gepassioneerde kaasmakers volgen nog steeds het originele recept, maar kiezen voor een moderne uitvoering met hedendaagse technologie!

Emmentaler Kaas

Wist je trouwens dat de productie van een wiel Emmentaler AOP Classic van ongeveer 95 kg bijna 1200 liter rauwe koemelk vereist? Maar er is meer. Er is ook chymosine nodig, bacterieculturen en vooral veel vakmanschap, liefde en geduld. Het resultaat? Kaas met een smaak die je uit duizenden herkent. Kaas die het AOP-label («Appellation d’Origine Protégée» of Beschermd Oorsprongsbenaming) draagt. Dat officiële kwaliteitslabel garandeert dat elk element van deze kaas – van de grondstoffen tot het afgewerkte product – volgens traditionele technieken in de Zwitserse regio is gemaakt, verwerkt en minimaal 120 dagen gerijpt.

Een uniek recept voor gevarieerde smaken

Sluit je ogen. Beeld je in hoe een stuk Emmentaler AOP Classic smelt op je tong. Één brok pure Zwitserse natuur, met een ongeëvenaarde typische en zachte smaak met delicaat hazelnootaroma. Hij is de perfecte hoofdrolspeler op onze kaasplank, heerlijk bij het ontbijt, ideaal aan het einde van de maaltijd en verrassend lekker in onze warme gerechten. En niet zonder reden: Emmentaler AOP Classic bestaat in verschillende rijpingsgraden. Een streling voor de smaakpapillen van elke cheese lover. Afhankelijk van de duur en het type rijping biedt het AOP-gamma een uitgebreid smakenpalet, van zacht tot pittig.

  • Emmentaler AOP Classic: mild met een licht gekruid hazelnootaroma. – Min. vier maanden gerijpt
  • Emmentaler AOP Réserve: typische pittigheid – Min. acht maanden gerijpt
  • Emmentaler AOP URTYP®: pure, intense aroma’s, een heerlijke uitgesproken smaak – Min. twaalf tot vijftien maanden gerijpt, afhankelijk van de smaak
  • Emmentaler AOP Grotgerijpt: erg ontwikkelde intense en pittige aroma’s – Min. twaalf maanden gerijpt
  • Emmentaler AOP Gotthelf: kruidige en pittige aroma’s, een slowfood product

En we mogen ook de drie Emmentaler AOP Bio- kazen niet vergeten, die zijn verkrijgbaar met drie verschillende rijpingstijden. Je snapt het al, alleen de gaten smaken overal hetzelfde!

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Emmentaler.

www.emmentaler.ch

Lees ook : 

15 celebs die een eetstoornis overwonnen

Stress : Hoe ga je ermee om ? 

Tips voor de perfecte kaasplank van kaasspecialist Julien Hazard