Als we het woord peeling horen, denken we meteen aan rode, extreem gevoelige en soms zelfs pijnlijke huid . Kortom, het is een dermatologische behandeling met een slechte reputatie. Vaak roept die zelfs een schrikreactie op. Maar als je een peeling door een bekwame professional laat uitvoeren, heeft die heel wat voordelen en hoef je je nergens zorgen over te maken.
Het woord ‘peeling’ duikt heel vaak op in de cosmeticasector: een zachte, enzymatische of manuele peeling, een nacht- of dagpeeling, een peeling in serum-, crème-, gel- of maskervorm en ga zo maar door. Er bestaan peelings in alle mogelijke vormen, Maar al die producten lijken in niets op de verzorging die je bij een arts kunt krijgen. Dokter Nadine Pomarède is als dermatologe en allergologe gespecialiseerd in esthetische dermatologie. Ze heeft een praktijk bij DermoMedical Center in Parijs en in Brussel en vertelt ons meer over deze omstreden verzorging.
Wat is dat eigenlijk, een peeling?
Er bestaan drie soorten peelings: mild of oppervlakkig, medium en intensief. Hier hebben we het over de dermatologische peeling die het vaakst wordt uitgevoerd, de milde peeling. Je kunt het een beetje beschouwen als het ideale onderhoud voor de huid. De bekendste en meest gebruikte is de peeling op basis van AHA-fruitzuren (glycolzuur). De concentraties van die zuren variëren afhankelijk van de peeling.
Welke voordelen heeft een peeling?
Het woord peeling komt van het Engelse “to peel”, wat “(af)pellen” betekent. Milde peelings werken in op het huidoppervlak, waarbij ze pigmentvlekken vervagen en de teint gelijkmatiger maken. Maar ze werken ook dieper op de huid in. Zo verkleinen ze poriën en rimpels. Dit gebeurt doordat ze de celregeneratie en de productie van collageen stimuleren. Die verzorging is volledig risicovrij en geschikt voor elk huidtype, ook voor de donkere huid. Om duurzame resultaten te bereiken, is het belangrijk dat we de huid correct op de behandeling voorbereiden en dat de sessies elkaar snel genoeg opvolgen. Je kunt een milde peeling ook combineren met andere technieken – zoals ledtherapie of microneedling – of met een diepgaande reiniging van de huid. Dat kan de effecten van de peeling een extra boost geven.
Een peelingbehandeling is aangewezen voor:
– jonge huid en (niet-)rokers die hun huid weer willen laten stralen en de poriën willen verkleinen;
– acnegevoelige huid, want in combinatie met een dermatologische reiniging, helpt een peeling om microcysten te behandelen, mee-eters te verwijderen en oppervlakkige acnelittekens weg te halen;
– vette huid met vergrote poriën en mee-eters, en om de huidtextuur te verbeteren;
– huid met melasma ;
– verouderde huid met zonnevlekken;
– huid met keratosis pilaris (een aandoening die ruw aanvoelende vlekken en kleine, op acne lijkende, bultjes veroorzaakt). Keratosis pilaris kan zich op het gezicht, de armen, de billen of de dijen voordoen. Peelings zijn dan ook niet uitsluitend voor het gezicht bedoeld.
Hoe verloopt een peelingsessie?
Vier dagen vóór elke sessie laten we alle irriterende crèmes aan de kant staan (bijvoorbeeld op basis van vitamine A). Vanaf dan gaan we de huid ook niet meer scrubben of thuis met een peeling behandelen. Een peelingsessie duurt ongeveer twintig minuten. Om de effecten ervan te versterken, brengen we vanaf twee tot drie weken vóór de sessie elke avond een speciale crème aan. Die crème wordt voorgeschreven door de dokter en varieert naargelang de gevoeligheid van onze huid. Tijdens de behandeling – na het wassen van de huid – bedekken we de gevoelige zones van het gezicht, zoals de mondhoeken en neusvleugels met een beschermende crème. We gebruiken ook oogbeschermers. Vervolgens brengt de arts de peeling aan. Al snel voelen we een tinteling die soms vrij intens kan worden. Afhankelijk van de reactie van de huid, kan de arts de peeling neutraliseren. Daarna brengt de arts een hydraterend en kalmerend masker aan en laat dit zo’n tien minuten inwerken. We sluiten de sessie af met een herstellende crème. Het voordeel van een milde peeling is dat we al meteen na de sessie ons leven weer kunnen opnemen. We wachten wel tot de dag erna vooraleer we opnieuw foundation opdoen.
Hoe vaak kunnen we die behandeling uitvoeren?
Peelings zijn het hele jaar door mogelijk. Hou er echter rekening mee dat de huid na een sessie gedurende tien tot vijftien dagen niet aan de zon mag worden blootgesteld. Zelfs als we zongebruind zijn – na de vakantie bijvoorbeeld – kan een peeling een goed idee zijn. Onze huid gaat ervan stralen en we voorkomen dat er puistjes verschijnen. De sessies vinden om de twee tot drie weken plaats. Op basis van de conditie van de huid en de parameters die we willen verbeteren, bepaalt de arts hoeveel sessies er nodig zijn. Over het algemeen zijn er drie tot vijf sessie nodig. Om het resultaat daarna te behouden, volgen er elke zes maanden opnieuw een tot twee sessies. De prijs van een sessie kan variëren van gemiddeld 100 tot 150 euro.
Is zo’n behandeling pijnlijk?
Nee. Bij het aanbrengen van de peeling kun je wel een – min of meer – intense tinteling voelen, maar de arts blijft de hele sessie aanwezig om de reactie van de huid in het oog te houden.
Wat zijn de verschillen tussen een dermatologische en een cosmetische peeling?
De producten die bij een cosmetische peeling worden gebruikt, kun je vrij kopen. Ze zijn veel minder geconcentreerd (10 tot 15%) terwijl dermatologische peelings een concentratie tot 70% bevatten. Een andere belangrijke parameter is het pH-gehalte. Bij dermatologische peelings is dit gehalte erg laag. Een pH-gehalte van 7 wordt als neutraal beschouwd. Hoe lager het pH-gehalte, hoe zuurder het product en hoe efficiënter de behandeling.
De cosmetische versie
Cosmetische peelings kun je vrij kopen. Ze zijn dus aanzienlijk minder geconcentreerd zodat ze – bij eventueel verkeerd gebruik – de huid niet kunnen beschadigen. Ze bestrijden dezelfde ouderdomsverschijnselen en onvolmaaktheden als dermatologische peelings en ze beloven dezelfde aspecten van de huid te verbeteren. Alleen zijn de resultaten minder snel en minder zichtbaar. Dit zegt een deskundige van ISDIN, het cosmetisch laboratorium met o.a. een nachtpeeling in zijn gamma: “Wanneer je dit type verzorging bijvoorbeeld ‘s ochtends aanbrengt, wordt het haast een booster voor je dagelijkse serum of dagcrème. Nadat je Night Peel hebt gebruikt, kan je huid het volgende verzorgingsproduct beter absorberen. Alle onzuiverheden en dode cellen, die de huid afdekken, zijn dankzij de peeling immers verwijderd.” Hij verduidelijkt ook dat het “aanbevolen is om de dag na behandeling een SPF-verzorging aan te brengen”. Aangezien cosmetische peelings minder zuur zijn dan hun dermatologische tegenhanger, kunnen we ze perfect in onze schoonheidsroutine opnemen – op voorwaarde dat onze huid ze verdraagt. De concentraties zijn speciaal bestudeerd om veilig te zijn. Maar “net zoals alle andere cosmeticaproducten, kan Night Peel bij bepaalde mensen een ongewenste reactie uitlokken. We raden aan om het product vóór het eerste gebruik eens op je voorarm uit te proberen.” Een beetje zoals wanneer je thuis zelf je haar verft. Lees de gebruiksvoorschriften van het product, volg ze op en let goed op de reacties van je huid. Een cosmetisch product mag nooit pijnlijk zijn. Als de huid reageert (wat normaal en meestal een goed teken is), dan moeten die symptomen (roodheid, tintelingen) snel vanzelf vervagen.
Shop until you drop
LEES OOK
Getest: de ‘peedling’, een gezichtspeeling met kleine naaldjes
Waarom zijn verzorgingsproducten in ampulvorm zo effectief?
Elise Mertens, de nieuwe ambassadrice van cosmeticamerk ISDIN