Wat krijg je als twee beste vriendinnen een swimwear capsulecollectie mogen ontwerpen? Het Franse lingeriemerk Etam vroeg het aan Paulien Riemis en Bab Buelens.
Paulien en Bab, twee Antwerpse creatievelingen en influencers, ontmoetten elkaar acht jaar geleden op de universiteit. Het was tijdens een persreis naar Calvi dat ze hun vriendschap voorgoed bezegelden. “Hoe hadden we niet eerder gezien dat we zo complementair waren?”, zegt Paulien Riemis. Complementair, dat is waarschijnlijk het eerste woord dat in je opkomt als je dit duo ontmoet dat energie te over heeft.
Een slimme zet van Etam
Paulien legt verder uit hoe deze samenwerking spontaan tot stand kwam: “Ik werk al jaren met Etam,” legt het model uit. “Ik liep in een show voor hen en Bab was er om me te steunen en aan te moedigen. Het Etam-team was weg van onze energie en belde ons een paar weken later op om samen een capsulecollectie te creëren. Bab voegt toe: “En wat echt cool is, is dat het merk nog nooit eerder een samenwerking als deze hadden gedaan! Het team moest dit dus zien te regelen met de hoofdzetel in Frankrijk, want het is een collectie die alleen in België verkrijgbaar is.” Een nieuwe uitdaging voor het lingerielabel, dat op deze manier dichter bij de Belgische consument wil komen. “We maakten een moodboard en ontwierpen de modellen. Het is een project dat we zeer serieus namen omdat onze namen, maar ook onze vriendschap er nauw mee verbonden zijn. We wilden dat de vrouwen van wie we houden, die we kennen, die ons volgen, het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden,” legt Paulien uit.
Het resultaat is een kleine collectie die warm zand, strandpicknicks en geïmproviseerde cocktailparty’s ademt. “Voor de kleuren besloten we ons te baseren op onze gemeenschappelijke herinneringen, die echt begonnen toen we op die persreis naar Calvi waren. Sindsdien zijn we ook samen naar Ibiza geweest en Kroatië geweest. Het donkerbruin van de rotsen, het grijsgroen van het zeewier, de print van de golven” legt Paulien uit. “Naast de herinneringen, zijn de kleuren ook flatterend voor onze teint. We hadden het groen van een palmboom kunnen gebruiken, maar dat zou niet zo mooi zijn geweest,” lacht Bab.
Swimwear voor ieder lichaam
Paulien en Bab gebruikten hun verschillen als creatief uitgangspunt voor deze collectie. Een serie van vier stukken (twee bikini’s, een badpak en een sarong) ontworpen op basis van hun eigen ervaring met badmode. “Paulien en ik hebben totaal verschillende lichamen,” legt Bab uit. “Ik herinner me toen we de looks aan het ontwerpen waren, dat we ons realiseerden dat terwijl Paulien (die een grotere cupmaat heeft) met een strapless ontwerp weg zou komen, het aan mijn kant helemaal niet paste. Ik zag er plat uit! (lacht) Dus de collectie werd geboren uit alle raakpunten die werkten voor onze beide lichamen. Het was een echte uitdaging.” Je kan je de creatieve uitdaging voorstellen, maar ook het plezier dat gepaard gaat met een samenwerking waarvoor ze carte blanche kregen. “We zijn ook trots op het feit dat we hebben geïnnoveerd,” zegt Paulien. “Ik draag graag triangeltopjes, maar krijg er nekpijn van. Daarom stelden we voor gouden ringen aan de achterkant van de beha te bevestigen, zodat de bandjes erdoor konden en niet om de hals werden geknoopt. En het werkt! De bandjes rusten op de schouders, waardoor het gewicht in evenwicht wordt gehouden, terwijl een licht driehoekig topje wordt gedragen, en je zo weinig mogelijk tan lines hebt. Cool, toch?”
Stukken met een persoonlijk verhaal
Na het ontwerpen volgt de shoot. Locatie van dienst is het strand – wat anders! – waar twee zelfverzekerde vrouwen zich gracieus voortbewegen. Achter de schermen was dit een belangrijke stap in Babs leven: “Voor mij was deze shoot erg empowering. Een geweldige ervaring met mijn beste vriendin, natuurlijk, maar tegelijk een persoonlijke uitdaging. Je kan duidelijk mijn litteken zien in de campagnebeelden. We kwamen deze samenwerking overeen twee dagen voor ik een zware operatie zou ondergaan, dus ik wist dat ik een groot litteken zou hebben, maar niet hoe het eruit zou zien. Ik zei meteen tegen mezelf dat ik er iets positiefs van zou maken.”
Na zes weken in het ziekenhuis, onderbroken door Zoom-meetings in bed, kwam de collectie tot stand. Geen sinecure! “De opnames zouden het einde moeten zijn van al deze beproevingen waarbij Paulien zeer aanwezig was. Mijn litteken, de veranderingen in mijn lichaam, dat lange tijd verlamd is geweest, zijn allemaal elementen die een bijzondere laag hebben gegeven aan deze collectie die wij inclusief wilden maken. Uiteindelijk bleek de shoot het begin te zijn van iets: een stem zijn voor verschillende lichamen, met een litteken, maar niet alleen dat. Het was ook het begin van mijn aanvaarding van dit nieuwe lichaam. Toen we op het strand waren voor de shoot, was dat de dag dat ik mijn litteken voor het eerst zag. Ik had het al in een spiegel gezien, ik accepteerde de aanwezigheid zonder erover na te denken en toen zag ik het op een foto. Ik zoomde in op mijn gezicht en besefte dat het litteken mij niets deed. Dat beeld gaf me zoveel kracht dat ik begon te huilen. Op dat moment keek ik naar Pauline die geduldig zat te wachten, ik wilde haar alleen maar omhelzen. Dat is voor mij de essentie van echte vriendschap.”
Soms kan een collectie meer zijn dan een reeks kledingstukken waarmee we er tijdens het zwemmen of zonnebaden goed uitzien, ze kunnen ook ‘draagbare verhalen’ vertellen die ons eraan herinneren hoe sterk we in ons dagelijks leven zijn.
LEES OOK: Belgisch duurzaam label Ester Manas: unisize mode die flatteert