Waar wil jij deze zomer heen? Ver weg van België of vooral ver weg van alle drukte en stress? Helemaal unpluggen? ELLE neemt je mee naar vijf unieke reisbestemmingen, allemaal puur natuur, maar vooral ook plekken voor een once-in-a-lifetime droomtrip.
#1 Essaouira – hippie chic in Marokko
Hier waait de taros-wind het hele jaar door. Deze zeewind maakt Essaouira tot een van de favoriete plekken voor kitesurfers, maar ook wie niet surft, zal een fantastische tijd beleven. Sinds een paar jaar is Essaouira uitgegroeid tot een cultuurstad die baadt in een sfeer van hippie chic. Onconventionele toeristen van over de hele wereld komen graag hierheen.
Minimalistisch lokaal
Het aantal riads of gasthuizen die zijn opgekocht en gerenoveerd door Belgen, Engelsen, Italianen of door de nakomelingen van vroegere inwoners van Mogador, is ontelbaar. Ze blazen deze oude gebouwen nieuw leven in en dus zijn er hier volop kleine stijlvolle, en ook wel Europees aandoende, logeerplekken. Wie de modeboetiek ‘Histoire de filles’ kent of ‘Minimal’, de bazaar met minimalistisch lokaal handwerk, weet dat je hier maar beter naartoe komt met een lege koffer.
Je komt hierheen voor de gezellige medina waar je kunt wandelen, luisteren, thee drinken in een oude fondouk, zien hoe de kooplieden onderhandelen, de bergen kleurrijke kruiden en specerijen ruiken. Laat je verleiden door het gebak van Driss, de oudste banketbakkerij van de stad. In de kleine straatjes vol kraampjes discussiëren en onderhandelen de mensen, en proberen ze af te dingen.
Waar logeer je?
Logeer in Jardin Des Douars. Een klein paradijs (eigendom van een Belg trouwens) waar je kunt kiezen voor een kamer of een klassieke suite in het hart van de Ksar, ofwel voor een van de zes schitterende familievilla’s (waar je met 6 tot 14 gasten kunt logeren). Deze privéhuizen bieden alle comfort en service van een hotel, de rust en privacy krijg je er bovenop. Een huishoudster, een verwarmd zwembad, een privétuin, voorzieningen voor baby’s en kinderen, een baby-sitdienst, en niet te vergeten de deskundige behandelingen van Ibtissam en haar team, de tovenaars van de hammam. Er is werkelijk aan alles gedacht om je een gelukkige tijd te bezorgen, heel ver weg van de beslommeringen van het dagelijkse leven.
Meer info vind je op de website van Jardin Des Douars.
#2 Monsaraz – het eenvoudige leven ‘made in Portugal’
Een uur ten zuiden van Lissabon slingert de rivier Guadiana door een streek bezaaid met witte dorpjes, traditionele quintas, wijngaarden en bucolische landschappen. In het centrum daarvan ligt Reguengos de Monsaraz, een van de meest pittoreske dorpen van de Alentejo. Een middeleeuws stadje bovenop een heuvel, met witgekalkte huizen met rode daken, smeedijzeren balkons en 300 jaar oude schoorstenen.
Hier verleidt het agrotoerisme vermoeide stadsmensen met een aanbod dat je leert genieten van eenvoudige dingen. Plaatselijke kloosters kregen een nieuw leven en zijn omgetoverd tot discrete luxehotels waar je kunt logeren en lunchen, maar ook dieren kunt voeren, groenten uit de tuin plukken en tijdens het aperitief een goede porto drinken.
Onder de sterren
Je komt hierheen voor dit alles, maar ook om jezelf te verliezen onder een eindeloze sterrenhemel. Monsaraz, dat in 2012 werd verkozen tot ‘Starlight bestemming’ (een onderscheiding gesponsord door Unesco en de Wereldorganisatie voor Toerisme), heeft een van de laagste niveaus van lichtvervuiling ter wereld. Ga op je rug in het gras liggen en bewonder de hemel. Dit spektakel kost je niets maar zou wel eens waardevoller kunnen zijn dan pakweg een collectie designer handtassen.
Waar logeer je?
Je logeert hier in een huis, half ondergronds, dat helemaal opgaat in het landschap. Het brutalistische Casa na Terra (de nieuwste aanwinst van de hotelgroep Silent Living Collection) is ontworpen door architect Manuel Aires Mateus en biedt gasten een onvergetelijke ervaring. Hier valt niets anders te doen dan de natuur vanuit elke hoek bekijken.
Meer info vind je op de website van Silent Living.
#3 Les Baux-De-Provence – de discrete chic van de Alpilles
Op 20 minuten rijden van Avignon, na een paar scherpe bochten, leidt de weg naar een magische vallei met zonovergoten wijnstokken en olijfbomen. Ooit was dit een land van overvloed voor de mens, maar zo’n 30 jaar geleden was deze streek niet veel waard. Vandaag is het een waar eldorado. Jonge mensen die hier willen komen wonen kunnen het wel vergeten. Het is onmogelijk geworden om een huis te vinden, laat staan te kopen. De omgeving is een heus droomlandschap.
Exclusiviteit
Vanuit Les Beaux kun je naar het kasteel uit de 11de eeuw, en de prachtige huizen zien die verborgen liggen in het landschap. Daal daarna af in de Val d’Enfer, waar erosie de rotsen vreemde vormen heeft gegeven. De steengroeven met de fijnkorrelige witte kalksteen werden in de loop der jaren uitgegraven voor het bouwen van het dorp en het beroemde versterkte kasteel.
Jean Cocteau was verliefd op deze plek en kwam in 1959 scènes opnemen voor zijn film ‘Le Testament d’Orphée’. En onlangs showde artistiek directeur Virginie Viard hier de Chanel Cruise-collectie 2022. En om het allemaal nog exclusiever te maken is de hele streek in de zomer zeer populair. Als je hier vakantie wilt houden, zal je vroeg moeten boeken (of een lening aangaan).
Je komt hierheen voor dit alles, maar natuurlijk ook voor de historische rijkdom van de streek. De low profile sfeer en de authenticiteit zijn uniek. Niet te missen: het bijzondere kunstencentrum in een oude steengroeve, de beroemde ‘Carrières des Lumières’, waar je je momenteel kunt onderdompelen in het werk van kunstenaar Yves Klein.
Waar logeer je?
Logeren doe je bij Maison de Sens. Coach en logopediste Emilie Briand ontvangt gasten die op zoek zijn naar fysiek en mentaal welzijn en die even afstand willen nemen van de dagdagelijkse stress. Je komt hier om te herstellen van een burn-out, te bekomen van een sterfgeval of een ziekte, of om alleen of met je geliefde tijd te maken om na te denken over persoonlijke en professionele uitdagingen. Je kunt hier voor een paar dagen terecht of kiezen voor een langer verblijf. Emilie heeft niet alleen een aangeboren gevoel voor gastvrijheid, ze biedt ook coachingsessies op maat aan en gerichte logotherapiesessies in een prachtig kader.
Meer info vind je op de website van Maison de Sens.
#4 Fakarava – de parel van Tahiti
Een gids met een welkomstbord en een krans van tiarabloemen om de hals wacht het groepje bevoorrechte toeristen op dat uit het vliegtuig van Air Tahiti stapt. Na meer dan 24 uur reizen via Parijs, Los Angeles en Papeete ontdekken deze gelukzakken de muntgroene en magisch blauwe lagune van het atol. Dit werd door Unesco geclassificeerd als een ‘biosfeerreservaat’.
Dit Tuamotu-eiland, dat onlangs is opengesteld voor het toerisme, is een echte prentbriefkaart. Het is een klein eiland (16 vierkante kilometer) met 800 inwoners, en wordt ‘mooie ring’ genoemd in het Paumotu-dialect. Hier, op deze smalle landtong van wit en roze zand, vind je geen luxehotels of grote resorts. Steden al evenmin.
Een muur van haaien
De hoofdstad is het dorpje Tetamanu, met een katholieke kerk gebouwd in koraal en kroonluchters gemaakt van schelpen. Zelfs Henri Matisse zou naar deze streek zijn afgezakt om nieuwe kleuren te ontdekken. Je komt hierheen voor dit alles, maar ook om te zwemmen op enkele meters afstand van een ‘muur’ van 300 grijze haaien op de zuidelijke pas. De twee ‘passen’ (ingang en uitgang van het atol), Garuae en Tumakoha genaamd, behoren tot de mooiste duikplaatsen ter wereld. Ze zijn bedoeld voor ervaren duikers. Maar zelfs met een duikbril en snorkel kun je genieten van een onvergetelijk onderwaterballet.
Waar logeer je?
Je logeert hier in kleine pensions aan de rand van het water of op palen. Zo logde de Havaiki met zijn ‘Marcel’, een slapende haai als zwemgezel.
Meer info vind je op de website van Havaika.
#5 Murtoli – een oase in de Corsicaanse woestijn
In het uiterste zuiden van Corsica, op slechts enkele kilometer van de luchthaven van Figari, grenst de Ortolo-vallei aan de Middellandse Zee. De kustlijn strekt zich uit over bijna tien kilometer met een handvol kleine, paradijselijke baaien en een lang wit zandstrand.
Zelfvoorzienend paradijs
Tweehonderd jaar geleden was deze plek zelfvoorzienend; je vond er boerderijen en huizen, en stallen bevolkt door koeien en schapen. Maar het domein raakte in verval en werd een ruïne die later steen per steen, huis na huis, in de oude glorie werd hersteld. Het Domaine du Mirtoli is nu een van de meest prestigieuze hotelcomplexen ter wereld. Vandaag is het weer (bijna) zelfvoorzienend. De 2000 hectaren worden bebouwd zonder pesticiden, de groentetuin is helemaal bio en 250 bijenkorven staan verspreid over het terrein.
Je komt hierheen voor dit alles, maar ook om te ontspannen. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Wandelingen in de maquis, ontmoetingen met plaatselijke producenten, vissen op zee, een partijtje golf op het Murtoli Golfterrein, ontspannende behandelingen in de Nucca Spa of gewoon luieren op het strand. Dit is leven in slow motion.
Waar logeer je?
Je logeert hier op het Domaine de Murtoli, waar eigenaar Paul Canarelli zijn gasten de kans biedt om weg van alles en iedereen te verblijven in een van de 20 chique refuges, de prachtig gerenoveerde schaapstallen uit de 16de eeuw. Je kunt ook kiezen voor zijn gloednieuwe Hôtel de la Ferme, een vijfsterrenhotel in het hart van dit mediterrane domein van 2500 hectaren. Een ongewone plek waar je massages kunt boeken in een spa in open lucht en waar je zwemt in een rotszwembad of een sterrenmaaltijd eet in een grot.
Meer info vind je op de website van Domaine de Murtoli.