We worden om de oren geslagen met #sponcon voor collageendrankjes en supplementen die een gezonde, rimpelvrije en glowy huid beloven. Werkt het innemen van collageen echt of is dit wondermiddeltje te mooi om waar te zijn?

Wat is collageen?

Laten we beginnen bij het begin: wat is collageen? Je kent de term van antirimpelcrèmes, pilletjes, drankjes en nog meer producten die een gezond en geweldig lichaam beloven, terwijl het simpelweg gaat om een eiwit dat ons lichaam aanmaakt. Collageen bevat aminozuren, de bouwstenen die weefsels en botten bij elkaar houden, en komt onder meer voor in ons haar, onze huid, onze spieren en ligamenten. Wat is dan de relatie tot schoonheid? Collageen helpt om de huid stevig en elastisch te houden en stimuleert tegelijk de productie van hyaluronzuur. Dat is waar producten als collageendrankjes in het verhaal komen, want we weten inmiddels dat ons lichaamseigen collageen afneemt naarmate we ouder worden. “Veel factoren kunnen onze collageenproductie verder vertragen, waaronder veroudering, roken, een teveel aan suiker, UV-stralen, overmatig alcoholgebruik en het eten van bewerkt voedsel”, zegt voedingsdeskundige Amanda Griggs daarover aan elle.com. En minder collageen staat gelijk aan een slappere huid met rimpels – iets wat velen onder ons angstvallig proberen te voorkomen.

collageen stimuleren drankjes

Imaxtree

Wat beloven supplementen met collageen?

Dierlijke oorsprong

Belangrijk om weten is dat collageen in drankjes, poeders en pilletjes altijd van dierlijke oorsprong is. Vaak wordt vissenhuid gebruikt of het bindweefsel van koeien. Veel merken gebruiken bijproducten van de vlees- en visindustrie als bron voor hun collageen. Deze supplementen zijn dus niet geschikt voor vegans en strikte vegetariërs.

De werking van collageendrankjes

Omdat hele collageenmoleculen te groot zijn om door het spijsverteringskanaal te worden opgenomen, maken de meeste supplementen gebruik van een afgebroken, gehydrolyseerde versies van collageen, ook wel peptiden genoemd. Wanneer deze worden geconsumeerd, komen ze in de bloedbaan terecht en gaan ze naar de huid – of daar hoop je toch op.

Collageendrankjes: wondermiddel of fabel?

De meningen in de medische wereld zijn erg verdeeld als het op collageensupplementen aankomt. Niet alle dokters geloven dat collageen correct door het lichaam wordt opgenomen om vervolgens naar de huid te reizen en daar wonderen te verrichten. Andere stemmen in het veld wijzen er dan weer op dat er beloftevol onderzoek is dat het tegendeel bewijst. Een review uit 2019 van acht studies met 805 patiënten concludeerde dat “de voorlopige resultaten veelbelovend zijn voor het gebruik op korte en lange termijn van orale collageensupplementen voor wondgenezing en huidveroudering.”

Een andere studie, gepubliceerd in ‘Oxidative Medicine and Cellular Longevity’, evalueerde de effecten van het drinken van viscollageen op huidveroudering. Het onderzoek toonde aan dat collageendranken huidveroudering kunnen tegengaan door de productie van reactieve zuurstofsoorten te remmen, oxidatieve stress te verminderen, de celfunctionaliteit te verhogen en de schadelijke effecten van UVA-straling te verminderen. Moyad, auteur van ‘The Supplement Handbook’, maakt er de kanttekening bij dat veel van de studies tot nu toe erg klein zijn en vaak worden gefinancierd door de industrie. “De wetenschap staat echt nog in zijn kinderschoenen,” zegt hij aan WebMD. “Er is veel belangenvermenging en niet genoeg kwaliteitscontrole.”

Helaas is er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat de werkzaamheid van collageensupplementen, -poeders en -drankjes bevestigt. Omdat deze producten niet erg goed gereguleerd zijn, kunnen bedrijven allerlei wilde beloftes maken zonder bewijs te hoeven leveren. Maar dat de werkzaamheid nog in twijfel wordt getrokken, betekent niet dat deze drankjes ongezond zijn. In het ergste geval smaken ze lekker, stimuleren ze om meer te drinken en doen ze verder helemaal niets. Maar of ze de investering waard zijn? Dat is voorlopig een (kostelijke) gok.

LEES OOK: Wat is hyperpigmentatie en hoe kan je het voorkomen?