Een tijdje geleden zette het team van ELLE Eten voet aan wal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, op het eiland Martinique. Tijdens onze culinaire uitstap naar het bloemeneiland ontdekten we enkele gastronomische pareltjes. Maak je dus maar op voor een onvergetelijk bezoek.

Het Franse eilandje Martinique ligt tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Het staat uiteraard bekend om zijn tropische klimaat, zijn prachtige stranden en natuurlijk… zijn rum! Bovendien is dit eiland van de archipel van de Kleine Antillen ook de bakermat van een rijke gastronomie. Die wordt namelijk beheerst door Creoolse smaken, doordrenkt met Europese, Aziatische en Afrikaanse invloeden. De culinaire specialiteiten weerspiegelen immers de geschiedenis van het eiland door de eeuwen heen. En ze vormen een harmonieus samenspel van frisse en kleurrijke toetsen. Kortom: onze smaakpapillen waren in hun nopjes.

Wat schaft de pot?

Lokaal is cruciaal

Wanneer je naar Martinique reist, kun je niet naast zijn oneindige culinaire rijkdom kijken. De dag na aankomst zetten we dan ook meteen koers naar Morne-Rouge voor een bezoekje aan Sébastien en André-Judes van de boerderij La Prairie van Petit Cocotier. Zij willen de mensen van Martinique namelijk via lokale kwaliteitsproducten laten genieten van gezonde en lekkere voeding. Daarenboven laten ze de samenwerking vlotter verlopen tussen professionals uit de landbouw- en de voedingssector en bevorderen ze eerlijke handel. La Prairie is al vier generaties lang gevestigd op de landerijen van de familie, die nu permacultuur, agro-ecologie en agrobosbouw beoefent. Zo teelt de familiet verse groenten en fruit zonder pesticiden of synthetische hulpmiddelen. Hun respect voor de aarde vormt dan ook de basis voor hun rijke oogst aan ananassen, dessertbananen en sinaasappelen (om er maar enkele te noemen).

Onze volgende stop is een recente koffieplantage, die verscholen ligt in het Parc National Régional de la Martinique. Daar proeven we van de voortreffelijke Martinikaanse koffie. Die wordt geproduceerd via een experimenteel programma met de steun van het PNRM. Het project kiest bovendien voor een nicheproductie en zet volledig in op de kwaliteit van het eindproduct. Zo wil het bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van Martinique.

De rumroute

Wie Martinique zegt, zegt rum. Deze nationale trots is namelijk de enige rum ter wereld met een beschermde AOC-oorsprongsbenaming, en dat al sinds 1996. De appellation is een garantie voor de kwaliteit van de rum. Zo bepaalt ze de exacte herkomst van het gebruikte suikerriet en regelt ze de oogst- en productieprocessen. Op het eiland kun je talloze distilleerderijen en rumhuizen bezichtigen. In totaal zijn een twaalftal nog actieve distilleerderijen toegankelijk voor het publiek, met enkele bekende namen zoals Depaz, JM, Neisson, Saint-James of Clément…

depaz rhum

Maison Depaz in Saint-Pierre. © Clothilde Van Brussel

Met fonkelende ogen mogen we daarna de toegangspoorten van Maison La Mauny openduwen. We genieten van een rondleiding gevolgd door een proeverij in het gezelschap van Daniel Baudin. Hij is tijdens de International Rum Conference van 2019 trouwens verkozen tot “Best Master of Rum”.

rhum martiniquais trois rivières

De rum van Trois Rivières wordt gedistilleerd in Maison La Mauny, net als de rum van Duquesne. © Clothilde Van Brussel

Met een productie van meer dan dertien miljoen flessen per jaar heeft Martinique intussen wereldwijd naam en faam gemaakt! Wist je trouwens dat rum heel goed samengaat met chocolade? Wij nu wel, dankzij een foodpairing in de Habitation Saint-Étienne, een agrarische rumstokerij in Gros Morne. Daar genieten we bovendien van enkele combinaties van HSE-rums en pralines van de hand van Frères Lauzéa.

Tété Dwèt

Zin om de culinaire specialiteiten van Fort de France te ontdekken? Dan moet je bij Madly zijn! Deze jonge Martinikaanse is het brein achter Tété Dwèt (Creools voor “heerlijk”). Via dat concept organiseert ze gastronomische rondleidingen langs de culinaire hoogtepunten van de belangrijkste stad van het eiland. Haar missie? De gastronomie van Martinique meer naamsbekendheid en aanzien bezorgen. Maar al te vaak wordt die immers onderschat of zelfs genegeerd. Kom met ons mee.

martinique foodtrip

Madly richtte Tété Dwèt op met als doel de gastronomie van Martinique meer bekendheid en aanzien te bezorgen. © Clothilde Van Brussel

We vertrekken om acht uur om de drukte en de zon van Foyal voor te zijn. Tijdens ons bezoek aan het hart van Fort de France ontdekken we talrijke adresjes die hun stempel hebben gedrukt op de plaatselijke keuken. En het beste eraan? Tijdens de wandeling proeven we talloze hartige en zoete specialiteiten. Tja, van lekker eten krijgen we immers nooit genoeg… We halen ons hartje op aan de gebakjes “Robinson” en “Mont-Blanc” van Surena (ongetwijfeld de populairste en beroemdste banketbakker van het eiland, open sinds 1906). Daarna nippen we aan een verfrissend glas abrikozensap en genieten we van een verse mangosouskay bij Françoise. In haar restaurant Djol Dou serveert ze plaatselijke drankjes en gerechten die bereid zijn met verse producten van de markt.

martinique

Abrikozensap en mangosouskay bij Djol Dou. © Clothilde Van Brussel

Vervolgens geven we onze ogen de kost op de grote overdekte markt van Fort de France. De markt ligt midden in de belangrijkste handelswijk van de stad en bestaat al sinds de negentiende eeuw (hoewel hij nu in een modern gebouw is ondergebracht). We kuieren er tussen de kraampjes met groenten en fruit, kruiden en geneeskrachtige planten. Er zijn zelfs rekken met kledingstukken van madras, de typische stof van Martinique, Frans Guyana en de Franse Antillen.

Na een glaasje rietsap van Monsieur Georges, een typisch broodje met kip en enkele slokken mabi (een verfrissend plaatselijk drankje op basis van mabi-houtschors, gember en rietsiroop) trekken we naar de Food Market van Fort de France. Daar proeven we trouwens nog meer lokale specialiteiten. Je snapt het al, de gastronomische tours van Tété Dwèt zijn een fantastische smaakervaring die je niet mag missen!

Meer info op tetedwet.com.

Onze favoriete adresjes

Als je na al dat lekkers nog wat plaats overhebt (ja hoor, dat kan), nemen we je graag mee naar onze favoriete eetplekjes. Daarvoor trekken we het eiland over van noord naar zuid en van west naar oost en maken we een pitstop langs de beste restaurants van Martinique.

1. Habitation Céron

Habitation Céron is een voormalige suikerraffinaderij uit de zeventiende eeuw. Vandaag vinden we er echter een domein waar de cultuur, geschiedenis, gastronomie en fauna en flora van Martinique hand in hand gaan. Onder een hut met uitzicht op de rivier, in het hart van de wonderlijke tuin, staat een restaurant dat je moet proberen. Daar worden immers 100% natuurlijke cocktails geserveerd. Bovendien worden de gerechten bereid met de producten van het domein. De voorraadkamer houdt de reserves trouwens maximaal zeventig uur fris. Daarom worden de gerechten dus altijd met verse ingrediënten bereid, op basis van wat voorradig is. Het resultaat is dan ook een levendige, respectvolle en heerlijke keuken!

habitation ceron

© Clothilde Van Brussel

Het domein produceert sinds kort ook zijn eigen chocolade van Martinikaanse cacaobonen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Habitation Céron, 97250 Anse Céron, Le Prêcheur. habitationceron.fr.

2. Le Zandoli (La Suite Villa)

Midden in het enige vijfsterrenhotel van het eiland schuilt Le Zandoli. Dit gastronomisch restaurant heeft een moderne en verfijnde keuken. Achter het fornuis staat chef-kok Luigi Couteperoumal. Onder leiding van directeur Nicolas Magie, een beroemde sterrenchef, stelt hij bovendien een originele en delicate menukaart samen met verse en vaak lokale producten.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Coup2Food (@coup2food_972)

Zo nu en dan wordt Le Zandoli omgetoverd tot het middelpunt van gastronomische samenwerkingsprojecten. Dat was ook het geval toen wij in Martinique waren. Op 16, 17 en 18 juni nodigde chef Luigi chef Adrien Cachot (Le Perchoir Ménilmontant) uit. Samen stelden ze zo een menu voor met een mix van Franse en Martinikaanse specialiteiten. Wij vonden het alvast geweldig!

Route du Fort d’Alet, 97229 Les Trois Ilets.

3. Le Moulin à Cannes

Vervolgens trekken we naar de rustige omgeving van het Domaine Depaz, in het hart van de distilleerderij zelf. Daar laat Le Moulin à Cannes ons kennismaken met de lokale producten van Martinique. Dit gebeurt via geraffineerde en met zorg bereide gerechten. Puur genieten dus, op het terras met een adembenemend uitzicht op de Caribische Zee.

martinique

Garnalenbeignets met honingcoulis. © Clothilde Van Brussel

Allée Pécoule, 97250 Saint-Pierre. moulinacannes.com.

4. Carte Blanche by Harold

In het restaurant van chef-kok Harold Jeanville, een culinair kunstenaar, wacht je een nieuwe smaakbeleving. De chef gebruikt immers uitsluitend producten die geteeld, gekweekt en gevist zijn in Martinique en de Caraïbische Zee. Hij houdt er dan ook van om traditionele recepten opnieuw uit te vinden en te goochelen met de plaatselijke specialiteiten.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Chef Harold (@carteblanchebyharold)

Château Gaillard, 97229 Les Trois-Îlets. Instagram : @carteblanchebyharold.

5. Zanzibar Restaurant 

Op dit adresje aan zee serveert chef-kok Julie Ancele moderne en traditionele gerechten. Hierbij blijft ze trouw aan de karakteristieke smaken van het eiland. De sfeer, de aroma’s en de zorgvuldige presentatie… Deze plek verdient zeker een bezoek.

martinique

In de Zanzibar wordt Caribische vis geserveerd (koraalduivel of schorpioenvis), hier vergezeld met een sauce vierge en fijne groenten. Dit is trouwens een zeer invasieve vissoort in de Antillen. Restauranthouders worden daarom sterk aangemoedigd om ze op hun menukaart te zetten. © Clothilde Van Brussel

Plage du Bourg 11, boulevard Allègre, 97290 Le Marin. restaurantzanzibar.com.

Martinique: praktisch

Hoe geraak je er? 

Air Caraïbes biedt vluchten aan tussen Parijs-Orly en Fort de France. De instapprijs hiervoor bedraagt € 548 incl. btw (maar je kunt ook de hele zomer naar Pointe-à-Pitre, Cayenne, Punta Cana, Saint-Martin Juliana, Saint-Barthélémy of zelfs Port-au-Prince en Cancún en Cuba in het najaar). Het is bovendien de eerste Franse maatschappij die het eiland en België vanuit Orly met een Train + Air-formule verbindt. Met deze handige oplossing boek je dus de hele reis in één keer, inclusief een rit met de TGV van en naar Massy, een pendeldienst naar de luchthaven en een vlucht met Air Caraïbes. 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Air Caraïbes (@aircaraibes)

De vlucht tussen Parijs-Orly en Fort de France duurt ongeveer 8.30 uur.

Meer info op aircaraibes.com.

Waar overnachten? 

Ons team werd verwelkomd in het Hôtel de la Pagerie. Dit viersterrenhotel ligt in het zuidwesten van Martinique, bij Pointe du Bout (de bekendste badplaats van het eiland). Het heeft een prachtig zwembad en een tropische tuin. Het gebouw is bovendien volledig gerenoveerd en herbergt fresco’s en andere kunstwerken van plaatselijke en Caribische kunstenaars. Daarnaast worden er tentoonstellingen en andere evenementen rond de plaatselijke cultuur georganiseerd. Verder is er La Pagerie, waar je zowel toeristische activiteiten als rust vindt. De ideale trekpleister dus voor gezinnen, koppels en zelfs zakenreizigers. Ook is er een restaurant met een semi-gastronomische keuken waarbij de nadruk ligt op lokale groenten en fruit: de Pitaya (bekroond met een Gault&Millau Toque).

Meer info op hotel-lapagerie.com.

Ontdek alle informatie om je reis naar Martinique voor te bereiden en nog veel meer op de website van het Comité Martiniquais du Tourisme.

LEES OOK: