Nu de donkere maanden eraan komen, maken we het graag gezellig met onze vrienden: een lekkere brunch, een verjaardagsbuffet of gewoon een etentje met de vertrouwde squad. Het nieuwe boek À table, ensemble! van Meggan Verschoore en Lindsay Zébier barst van de makkelijke en snelle recepten om samen van te smullen. Dit zijn onze zes must-try’s.
1. Balletjes van sardines met yoghurtsaus
Ingrediënten voor 10 tot 12 balletjes
- 250 g sardines
- Het sap van 1⁄2 citroen
- 1,5 eetlepel huisgemaakt mayonaise
- 1 koffielepel chilisaus
- 1 handvol versnipperde verse bieslook
- 1 ei
- 1/4 teentje knoflook
- 7 eetlepels volkoren paneermeel
- 2 eetlepels fijngesnipperde verse koriander
- 1 citroen (voor de afwerking)
- 1 of 2 eetlepels bloem
- Peper en zout
Voor de saus
- 300 g Griekse yoghurt
- Het sap van 1 citroen
- 1⁄2 teentje knoflook, geplet
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 kruidentuiltje, fijngehakt (koriander, platte peterselie, krulpeterselie, dille…)
- Meng alle ingrediënten.
- Plaats het mengsel minstens 1 uur in de koelkast voor je gaat serveren zodat alle aroma’s kunnen vrijkomen.
Voor de bereiding
- Neutrale olie
- Peper en zout
Bereiding
- Open de blikjes sardines, giet het sap weg en druk op de sardines om zoveel mogelijk olie te laten uitdruipen.
- Doe de sardines in een grote kom en voeg er alle andere ingrediënten aan toe, behalve het ei.
- Neem een andere kom en klop het ei los. Giet een beetje ei in het mengsel (het volledige ei is waarschijnlijk te veel). Het mengsel mag niet te vochtig zijn, anders loop je het risico dat de balletjes tijdens het koken uiteenvallen. Voeg er 1 tot 2 eetlepels bloem aan toe.
- Rol kleine balletjes van zo’n 3 cm doorsnede en plaats die een half uur in de koelkast (als de balletjes niet stevig genoeg zijn, voeg je nog wat paneermeel of bloem toe).
- Verwarm een flinke portie neutrale olie in een pan (ongeveer 1 cm olie). Bak de balletjes in de pan tot ze mooi goudbruin kleuren.
- Leg de balletjes op een vel keukenpapier. Serveer met een scheutje citroensap en de yoghurtsaus.
2. Toast met paprikapuree en rosbief
Ingrediënten
- 4 rode paprika’s
- 1 rode ui
- 1 koffielepel komijnzaad
- 1⁄2 koffielepel gerookt paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- 1⁄2 kruidentuiltje met koriander, platte peterselie…
- 400 g rosbief
- Brood
Bereiding
- Kruid de rosbief met peper en zout, plaats hem in een pan met een scheutje olijfolie en bak alle zijden op een hoog vuur aan. Leg de rosbief vervolgens in een ovenschaal en schuif die gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven. Haal de schaal uit de oven, dek ze af en plaats ze even aan de kant.
- Snij de paprika’s in twee, verwijder de steeltjes, de pitjes en de witte delen binnenin (die hebben een bittere smaak). Was ze en leg ze op een bakplaat met het vel naar boven. Besprenkel ze met een scheutje olijfolie en voeg er het pas geplette teentje knoflook bij.
- Plaats ze gedurende een dertigtal minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Zet de bakplaat zo dicht mogelijk bij de weerstand van de oven. Wanneer de huid van de paprika’s begint op te bollen en zwart te worden, zijn ze klaar.
- Rooster intussen de komijnzaadjes in een droge pan en laat de aroma’s vrijkomen.
- Haal de paprika’s uit de oven en laat ze zo’n 15 tot 20 minuten afgedekt afkoelen. Op die manier ontstaat er condens en kun je de huid makkelijker verwijderen.
- Trek de huid dus van de paprika’s en doe ze samen met een scheutje olijfolie, de geroosterde komijnzaadjes en het gerookte paprikapoeder in een mixer. Voeg er wat peper en zout aan toe en mix tot je een gelijkmatige textuur krijgt. Doe er indien nodig een scheutje water bij. Proef en kruid naar smaak.
- Snipper de kruiden fijn en roer ze door de paprikapuree. Snij de rosbief in dunne plakjes.
- Rooster enkele sneetjes brood, smeer er de paprikapuree op en werk af met een plakje vlees.
3. Toastjes met asperges en feta
Ingrediënten
Voor de toast
- 12 groene asperges
- 4 tot 6 sneetjes zuurdesembrood
- 1 scheutje olijfolie
Voor de opgeklopte feta
- 200 g feta
- 80 g verse room
- 1 scheutje citroensap
- 1 scheutje olijfolie
- Peper
Bereiding
- Mix alle ingrediënten voor de opgeklopte feta. Was de asperges en snij het vezelige uiteinde van de stengels af.
- Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak de asperges op een gematigd tot hoog vuur. Wanneer ze een licht kleurtje krijgen, haal je ze van het vuur. Strooi er peper en een klein beetje zout over. Houd warm.
- Rooster de sneetjes brood licht. Besmeer ze met de fetaroom en serveer met een zelfgemaakte salade.
4. Pannenkoeken met spinazie, gerookte zalm en dillesaus
Ingrediënten
Voor de pannenkoeken
- 2 eieren
- 120 g yoghurt van geitenmelk
- 1 eetlepel honing
- 180 ml geitenmelk
- 300 g spinaziescheuten
- 1⁄2 koffielepel bicarbonaat
- 1 klontje boter
- 140 g algemene bloem
- 1 snuifje zout
Voor de afwerking
- 12 plakjes gerookte zalm
- 1 citroen, in kwartjes gesneden
- Verse dille in kleine bosjes
- Bieslook, fijngesnipperd
- 150 g verse yoghurt van geitenmelk
- 1⁄2 koffielepel bicarbonaat
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken tot je een gelijkmatig deeg verkrijgt.
- Verwarm een pan en vet ze in met wat boter. Giet wat van het mengsel in de pan en bak tot de bovenkant van de pannenkoek een kleurtje krijgt.
- Bak nog enkele seconden verder en doe dan hetzelfde met de rest van het deeg. Houd warm.
- Doe de yoghurt van geitenmelk in een kom en roer er de dille en de fijngesnipperde bieslook door. Voeg er een scheutje citroensap en peper en zout aan toe.
- Garneer de pannenkoeken met wat yoghurtsaus, plakjes gerookte zalm en verse kruiden.
5. Snelle pizza met ricotta, gerookte ham, butternut en salie
Ingrediënten
- 1 pizzabodem
- 125 g ricotta
- 1⁄2 butternutpompoen
- 2 plakjes gerookte ham
- 4 blaadjes salie
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- Zout, peper en olijfolie
Bereiding
- Snij de butternut doormidden, haal de pitjes eruit en snij de pompoen daarna in flinterdunne plakjes van 2 tot 3 millimeter dik.
- Giet 4 eetlepels olijfolie in een pan. Doe er ook de salieblaadjes bij zodat de olie hun smaak opneemt. Verwarm gedurende 3 tot 4 minuten.
- Doe de ricotta in een kom en meng er een eetlepel salie-olie door. Schil de ui en de knoflook en snij ze met een fijnsnijder in plakjes.
- Bepoeder je werkblad met bloem en rol het pizzadeeg uit. Besmeer de randen van de pizza met de salie-olie. Besmeer de rest van de pizza met ricotta.
- Leg de plakjes butternut eroverheen en smeer daar ook wat salie-olie op. Voeg wat ringen rode ui en knoflook toe en ook de plakjes gerookte ham.
- Schuif de pizza een twintigtal minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Serveer met een seizoenslaatje.
6. Hotdogs revisited: appelmoes, witte pens en gekaramelliseerde ui
Ingrediënten
- 4 witte pensen
- 4 eetlepels appelmoes
- 1 eetlepel ciderazijn
- 4 vierkantjes bladerdeeg
- 2 gele uien
- 1 ei
- 1 klontje boter
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de gele uien en snij ze in plakjes.
- Doe een flinke klont boter in een pan en laat de uien karamelliseren tot ze gaar en goudgeel kleuren. Doe er de ciderazijn bij en zet aan de kant.
- Rol de vierkanten bladerdeeg uit. Besmeer ze kwistig met appelmoes en doe er een eetlepel uien bij. Leg er daarna een witte pens bovenop. Sluit het bladerdeeg opnieuw.
- Doe de eierdooier in een kom en meng met een scheutje water. Besmeer het bladerdeeg met de dooier zodat het tijdens het bakken een mooi gouden kleurtje krijgt.
- Schuif gedurende 15 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudgeel kleurt.
- Serveer met een groene salade met vinaigrette naar keuze.