6x-essentiele-tips-om-kunnen-geniken-van-de-zon

Speciaal voor iedereen die binnenkort op vakantie vertrekt. Want vakantie, zon en warmte zijn een noodzaak voor de gezondheid: dankzij de zonnestralen maken we kostbare vitamine D aan. Maar hoe kunnen we ons doeltreffend beschermen tegen de zon terwijl we een mooi kleurtje willen krijgen?

1 Genieten=begrijpen
Zonnestralen bestaan voornamelijk uit uv- en infraroodstralen. Deze laatste geven ons het gevoel van warmte. Er bestaan drie types uv-stralen: uva die doordringen tot in de diepste huidlaag. Deze stralen versnellen het verouderingsproces van de huid. Uvb-stralen dringen door tot in de opperhuid en zorgen voor zonnebrand, allergische reacties en soms huidkanker. Uvc-stralen worden doorgaans gefilterd door de ozonlaag en zijn de meest gevaarlijke. Uv-stralen gaan doorheen de wolken, dus wordt het sterk aangeraden dat je je ook beschermt bij grijs weer.

2 Recht onder de zon? Niet doen!
De effecten van de zon zijn het sterkst tijdens het warmste gedeelte van de dag. Stel je niet te veel bloot, vooral niet tussen 10 uur en 16 uur.

3 “Fysieke” schermen
Er bestaan talloze zonnecrèmes, maar die kunnen onderling sterk verschillen. Bepaalde crèmes vormen een “fysieke” barrière tegen uv-stralen door de aanwezigheid van mineralen in hun samenstelling. Deze dringen niet door in de huid en vormen een beschermlaag tegen zowel uva- als uvb-stralen, maar in verschillende mate naargelang de actieve stof waaruit ze bestaan. Deze crèmes zijn doorgaans dik en ondoorschijnend. Ze bieden bescherming zodra ze zijn aangebracht.

4 “Chemische” schermen
De meer traditionele producten vormen een chemische bescherming en absorberen de zonnestralen. Ze bieden doorgaans een uitgebreidere bescherming tegen uva- en uvb-stralen dan minerale crèmes. Soms kunnen ze de huid irriteren (vooral de ogen) en bepaalde crèmes kunnen zelfs allergische reacties veroorzaken. Deze crèmes zijn vloeibaar, al dan niet geparfumeerd en kunnen eventueel zelfs dienen als basis voor fond de teint. Deze producten beschermen pas na 20 minuten.

5 SPF
Op elke zonne-crème staat een beschermingsfactor vermeldt. Deze wordt Sun Protection Factor of SPF genoemd.
Een zonbeschermingsfactor meet hoe lang een zonnecrème de huid beschermt tegen UV-B stralen vooraleer de huid verbrandt, in vergelijking met de duur vooraleer je verbrandt zonder zonnecrème te gebruiken.
Een voorbeeld: als je zonder zonnecrème na 10 minuten reeds verbrandt, dan zal je met een zonne-crème met beschermingsfactor 15 theoretisch 15 keer langer in de zon mogen liggen vooraleer je verbrandt. Dit maakt: 15 (beschermingsfactor) x 10 minuten (verbrandingstijd zonder crème) = 150 minuten vooraleer je met zonne-crème zal verbranden. (bron: huidkanker.be)

6 De ideale aftersun…
…is een must. Blootstelling aan de zon betekent risico voor de huid. Een gewone vochtinbrengende lotion is goed genoeg als je echt over niets anders beschikt, maar om op veilig te spelen, is het beter om een meer gesofisticeerde formule te gebruiken dat je kan terugvinden in een degelijke fles aftersun.

Bron: Newpharma