Niets zo verschrikkelijk als een gebroken hart. Hoewel je misschien denkt dat de pijn en het verdriet eeuwig zullen duren, kunnen we verzekeren dat tijd weldegelijk alle wonden heelt. Hoelang het duurt om liefdesverdriet te verwerken? Veel hangt af van de situatie en de duur van de verbroken relatie. Enkele vuistregels en meningen van experten:
Hoelang je volgens relatietherapeuten nodig hebt om te herstellen van liefdesverdriet, kan variëren. Zeker wanneer de breuk onverwacht komt, ga je door een compleet rouwproces: van ontkenning en boosheid tot intens verdriet. En net in die laatste fase vertoef je een lange tijd. Het kan een enorme deuk geven aan je zelfvertrouwen, ook dat heeft tijd nodig om te helen.
Duurt liefdesverdriet half zo lang als de relatie?
Er is een populaire theorie die circuleert op sociale media en die je misschien al goedbedoeld voorgeschoteld kreeg na een break-up. Het idee luidt dat het herstellen van een gebroken hart half zo lang duurt als de relatie in kwestie. Was je drie jaar samen met je ex-partner, dan duurt het liefdesverdriet dus anderhalf jaar.
Een andere theorie is de ’21 dagen-regel’. Zoals de naam doet vermoeden, gaat de regel ervanuit dat je je na drie weken stukken beter zou moeten voelen, hoe lang de relatie ook duurde.
Liefdesverdriet volgt geen strakke tijdlijn
Helaas volgen onze emoties meestal niet zo’n lineair verloop. De een voelt zich beter na enkele weken, bij de ander kost het een jaar om alles te verwerken. En al voel je je kort na de breuk gelukkiger dan ooit, dat wil niet zeggen dat je enkele maanden later geen plotse golf van verdriet kunt voelen.
Het heeft weinig zin om jezelf een tijdlijn voor te schrijven, want wanneer je die ‘doelen’ niet haalt, zal je je alleen nog slechter voelen. Toch graag een leidraad om de eerste dagen door te kunnen komen? Volgens psycholoog Rumani Durvasula voelen de meeste van haar patiënten zich beter na zes weken. “Na zes weken beginnen de meeste mensen zich aan te passen aan het leven zonder hun ex. Het kan veel sneller, maar meestal duurt het niet veel langer,” zegt ze aan Glamour.
Psychotherpeut Cori Dixon-Fyle geeft dan weer dit advies aan Oprah: “Als je minstens een jaar samen was, geef het dan minstens een jaar.” Ze legt uit dat de meeste mensen alle triggerende gebeurtenissen moeten verwerken die zich in het eerste jaar na de breuk kunnen voordoen – denk aan verjaardagen, speciale data als Valentijn, en vakanties. “Sta jezelf toe om te rouwen,” besluit ze.
Creëer een nieuwe routine
In de dagen na de breuk heb je misschien moeite met uit bed komen ‘s ochtends, te douchen, het huis te verlaten of te koken. Het is prima om jezelf wat tijd te gunnen en helemaal niets te doen. Maar vasthouden aan een routine kan structuur en normaliteit toevoegen aan je dagen. Dit kan het rouwproces makkelijker maken en verstrooiing creëren wanneer de wonde nog te vers is. Bovendien heeft je lichaam niet alleen energie nodig voor fysieke activiteiten, ook mentale activiteiten zoals verdriet verwerken vragen kracht.
Stimuleer jezelf om goed te eten, te bewegen en tijd te maken voor voldoende slaap. Dit komt je gemoedstoestand alleen maar ten goede. Mediteer enkele minuten per dag, schrijf je gevoelens neer in een dagboek, zoek een nieuwe hobby… En wees vooral lief voor jezelf.
Misschien voel je de nood om eens van omgeving te veranderen, dat is volkomen begrijpelijk. Het zijn van dezelfde plaatsen kan pijnlijke herinneringen oproepen. Boek een vakantie, trek er een dagje op uit, verlaat heel even de stad waar je woont. De frisse wind en nieuwe indrukken zullen deugd doen.
Durf hulp te vragen na een break-up
Jezelf omringen met goede vrienden en familie is cruciaal om er weer bovenop te raken. Zoek mensen bij wie je je hart kunt luchten en die zonder oordeel luisteren naar je verhaal. Voel je je ondanks die steun nog steeds verloren? Dan kan het tijd zijn om therapie te overwegen. Psychologen of therapeuten kunnen handvaten reiken die verder gaan dan wat vrienden kunnen bieden. Het kan een veilige ruimte zijn om angsten te delen en je te helpen problemen uit het verleden aan te pakken die de breuk mogelijks oproepen, zodat je de draad op termijn weer kunt oppikken.