Fairmont Hotels & Resorts, wereldleider in duurzaamheid en het eerste luxe hotelmerk ter wereld dat zich inzet voor het milieu, presenteert zijn nieuwste online receptenboek, ‘Sustainable Kitchen, Earth-Friendly Recipes’. In Fairmont-hotels over de hele wereld wordt grote aandacht besteed aan hun gerechten, en met dit nieuwe boek bomvol tips en eco-receptjes willen ze ervoor zorgen dat je daar ook gewoon thuis van kan genieten.

Van Londen tot San Francisco

Al meer dan drie decennia zet Fairmont Hotels & Resorts zich in voor de proactieve bescherming van het lokale milieu via de bekroonde Fairmont Sustainability Partnerships. Hun aanpak combineert het verminderen van de totale impact op de planeet en de bevordering van verantwoord toerisme. Zo zetten ze zich volop in om energie- en waterverbruik, afval en koolstofuitstoot te verminderen. De culinaire teams, van Singapore tot Egypte, smeden telkens nauwe banden met lokale boeren, visserijen en producenten terwijl ze volop gebruik maken van hun eigen moestuinen, fruitbomen en bijenhotels. Met 38 exclusieve recepten, van welkomstdrankje tot dessert, richt dit online kookboek zich op het minimaliseren van voedselverspilling en optimaliseren van lokale producten en ingrediënten.

3 duurzame tips die wij onthouden voor in onze keuken

De Fairmont-chefs deelden alvast enkele handige tips met ons, die je gewoon bij jòuw thuis kan gebruiken:

  • Bewaar alle overtollige producten uit je moestuin aan het einde van het groeiseizoen, om ze in de wintermaanden verder te gebruiken. Zo kunnen Chilipepers en habanero pepers goed ingevroren worden en zijn ze geweldig om het hele jaar door pit en smaak toe te voegen aan sauzen.
  • Als chefs dagen de Fairmont-chefs voortdurend uit wat traditioneel wordt geclassificeerd als voedselafval. Restjes, schillen en snippers uit het dagelijkse keukenafval kunnen worden gebruikt voor soep, sap, conserven, chutney of jam. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Kombucha azijn geeft een lokale toets aan heel wat gerechten, zoals saladedressings, marinade of glazuur. In plaats van gewone azijn te kopen in de winkel, maak je ‘m gewoon zelf met de beste seizoensgebonden smaken uit je voorraadkast. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder:

Recept om bij te houden: kombucha vinegar

  1. Ga op zoek naar de beste biologische en lokale ingrediënten. English Breakfast en Ceylon-thee verdienen onze voorkeur, Earl Grey vermijd je beter.
  2. Verwarm 250 g water in een steelpan tot een temperatuur van 90°C. Zet het vuur uit en voeg rietsuiker en theezakjes toe. Roer goed om de suiker op te lossen en laat de thee 10 minuten trekken.
  3. Zeef de vloeistof door een fijne filter. Voeg vervolgens de resterende 500 g water en kombucha toe aan het theemengsel.
  4. Hevel over in een glazen bokaal met een brede opening. Het is immers belangrijk om zuurstof toe te laten aan de kombucha. Dek de opening af met een doekje.
  5. Laat 10 dagen rusten bij kamertemperatuur (idealiter 24°C). Een gelatineachtig membraan (scoby) zal zich aan de bovenkant vormen. Dit is een goed teken: de kombucha leeft en doet het goed. Tip: als je de scoby eraf schraapt, kan je ‘m zelfs hergebruiken om er nog meer kombucha van te maken!
  6. Breng de kombucha na 10 dagen op smaak met lokaal fruit, kruiden of groenten. Kies iets seizoensgebonden, met een verhouding van 100 g fruit/groente per 1 kg kombucha. Laat de chef in jezelf los: experimenteren is de sleutel tot het vinden van de lekkerste smaak…
  7. Laat de gearomatiseerde kombucha minstens 1 tot 6 maanden zitten zodat de zuurtegraad zich kan ontwikkelen. Gemiddeld is de kombucha klaar na twee maanden, maar je moet zelf experimenteren door er elke maand eens van te proeven.
  8. Bewaar de kombucha azijn op een koele, donkere plaats als hij eenmaal naar jouw gewenste smaak is.

Benieuwd naar meer? Je leest het boek hier gratis.

MEER RECEPTEN?