Koninklijk en statisch versus warm en huiselijk. Vintage versus modern. Weelderige luxe versus verfijning in de details. De huisstijl van L’Oscar London klinkt als een contradictio in terminis, maar het totaalplaatje klopt als een bus – of in dit geval: een Engelse dubbeldekker.
Over contrasten gesproken: aan het begin van de 20ste eeuw was dit exclusieve vijfsterrenhotel nog het hoofdkwartier van de plaatselijke Baptist church. Een hotel in een voormalige kerk is altijd een winnend concept, maar het team achter L’Oscar London speelt de clash tussen vroomheid en verwennerij fantastisch uit. Zo staat er ’s avonds aan het diner een rock chick met tattoos achter de draaitafel.
Wild van Oscar
Team ELLE is hier uiteraard in de eerste plaats voor de verwennerij. Voor de pracht en praal, en het theatrale karakter van het hotel. Een knipoog naar de Ierse toneelschrijver Oscar Wilde – naar wie het hotel werd genoemd – en de bruisende Londense theaterbuurt vlakbij. Zodra je over de drempel van L’Oscar stapt, ebt de chaos van de stad weg en voel je je koning(in) te rijk. Het pand werd met veel oog voor detail gerestaureerd door de Franse interieurarchitect Jacques Garcia, vooral bekend van het Parijse Hotel Costes en Hotel La Mamounia in Marrakech. Zijn verleidelijke boudoir-stijl komt hier ook in Londen tot leven. Deuren en muurpanelen met pauwenprints, paarse fluwelen zetels met franjes, een spiegelplafond, kranen versierd met kristallen vlindervleugels en lampen met gouden kolibries … Je kunt het zo eclectisch (en beestig) niet bedenken.
You’re welcome
Het ‘vogels en vlinders’-thema fladdert door alle 39 kamers, met de suites als ultieme paradepaardjes. Art deco meets glamour meets barok, en dat alles in een opwindende mix die nooit gaat vervelen. Geen wonder dat L’Oscar al meermaals in de prijzen viel. In 2019 werd het hotel uitgeroepen tot Europe’s Leading New Boutique Hotel door de World Travel Awards. En volgens The Times is het een van de 100 Best British Hotels in London. Maar meer dan de rijke geschiedenis en het al even royale interieur weet vooral de gastvrijheid ons te overtuigen. Een kopje thee terwijl je wacht tot de kamer klaar is, of het dessert later op de avond naar je kamer gebracht – je hebt het maar te vragen. ‘Every saint has a past and every sinner has a future’, verklaarde Oscar Wilde ooit. Beschouw het als een uitnodiging om binnenkort eens een nachtje bij zijn naamgenoot te gaan logeren …
Meer info via loscarlondon.com