Als het om gezondheid gaat, denken we in de eerste plaats aan een sterk hart of gezonde longen. We maken ons echter zelden zorgen om onze verteringsorganen. Die zijn natuurlijk heel wat minder glamour-ish, en worden dan ook vaak over het hoofd gezien. Toch verdient het darmstelsel onze onverdeelde aandacht, want het speelt een centrale rol in de evenwichtige werking van het hele lichaam.

Wil je goed in je vel zitten en je energiek, gemotiveerd en vederlicht voelen? We maken er geen geheim van: om in goede gezondheid te verkeren, moeten je levensstijl en voeding gezond en evenwichtig zijn. Logischerwijs moet je je lichaam geven wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren, bijvoorbeeld vezels, die belangrijk zijn voor gezonde darmen.

Dagelijks zorg dragen voor je darmen

Veel mensen hebben problemen met hun vertering en darmwerking. De meest voorkomende symptomen, die soms een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit, zijn buikpijn, constipatie, krampen, diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid enz.

Voor je darmen zorgen is dus essentieel, vooral als je weet dat 70% van de immuuncellen in onze darmen leven en een goede darmgezondheid weleens verband zou kunnen houden met de gezondheid van bijna alle andere organen van het menselijk lichaam.

Vezels en probiotica, de bondgenoten voor onze gezondheid

Vezels zijn onmisbaar en vormen een voedingsbron voor de goede bacteriën die in onze darmen leven en de darmflora in evenwicht houden. Hoewel vezels heel wat voordelen bieden voor onze gezondheid, slagen maar weinig mensen (slechts 16% van de Belgische bevolking) erin voldoende vezels binnen te krijgen om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. De hoeveelheid vezels die je gedurende de dag moet eten, hangt sterk af van je geslacht, leeftijd, vertering en specifieke voedingsdoelstellingen. In België raden gezondheidsprofessionals aan om als volwassene dagelijks 25 tot 30 gram vezels te eten. Gemiddeld consumeren de Belgen amper 72% van de aanbevolen hoeveelheden.

Activia fibres

©activia

Vezels bieden heel wat voordelen. Zo verbeteren ze de kwaliteit en het evenwicht van het darmmicrobioom, verminderen ze spijsverteringsproblemen zoals constipatie en diarree, en zorgen ze voor een betere regeling van het suikergehalte in het bloed. Ze verlagen het cholesterolgehalte, verminderen diverticulose (uitstulpingen in de darm) en verkleinen het risico op darmkanker. Daarnaast zorgen ze voor een betere verzadiging en helpen ze dus op gewicht te blijven. Tot slot dragen ze bij tot een gezond gebit, aangezien vezels langdurig kauwen bevorderen en dankzij hun schurende werking gaatjes helpen voorkomen. Sommige vezels kunnen de opname van voedingsstoffen zoals glucose of cholesterol regelen, waardoor ze een gunstige werking hebben op de bloedsuikerspiegel en het vetgehalte in het bloed.

Bij een te vezelarm dieet vallen de bacteriën van het microbioom het darmslijmvlies aan, waardoor de dichtheid van de darmwand wordt aangetast.

De verhoging van de vezelinname werd aangeduid als een nationale voedingsprioriteit in België.

Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zijn granen, peulvruchten, noten en zaden, en de meeste groenten en fruit. Om je dagelijkse vezelinname te verhogen, zijn er een aantal eenvoudige oplossingen. Zo kan je geraffineerde graanproducten vervangen door volle graanproducten (wit brood vervangen door bruin brood, kiezen voor volkoren pasta en rijst enz.), meer groenten (minstens 300 gram per dag) en fruit (minstens 250 gram per dag) eten, en tot slot de etikettering leren lezen om de voedingsstoffen van bepaalde producten in de winkel te kunnen bepalen en vergelijken. Sommige producten zijn immers verrijkt met vezels en dragen bij tot een dagelijkse evenwichtige voeding. Een eenvoudige (en lekkere) gewoonte is om af en toe te kiezen voor een Activiayoghurt met vezels, die de vezelinname met ongeveer 2 gram verhoogt. Deze yoghurts zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en kan je zo eten of gemengd met fruit. Ze zijn een bron van vezels en bevatten miljarden probiotica. Die werden door de WHO gedefinieerd als levende micro-organismen die, in de juiste hoeveelheid, een positief effect hebben op de gezondheid. Deze levende fermenten in yoghurt verbeteren de lactosevertering van het product bij mensen die lactose moeilijk verteren. Bovendien staan ze centraal bij het behoud van het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën.

En dat alles in één potje!

Activia fibres

©activia

Wetenschappelijke bronnen:

  • Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België – 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285.
  • Nubel-voedingsmiddelentabel, 7de editie. internubel.be
  • What is dietary fibre and is it beneficial ? EUFIC, 2020. eufic.org

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Activia.

Lees ook :

Dit zijn de favoriete huisgeuren voor elk moment van de dag van Nanja Massy
Moeder-dochter hairtalk met Kelly Pfaff en Shania Gooris
Maandhoroscoop: jouw voorspellingen voor mei 2023