De zuiderse geuren komen je tegemoet met deze vegetarische burgers met zonnige mediterrane toetsen.
De Soubry Mix voor 6-granenbrood geeft de broodjes een rijke, authentieke smaak en maakt ze lekker krokant. Voeg daar een plantaardige burger met kikkererwten aan toe, een paar plakjes geroosterde paprika en een royale dosis verse pesto van basilicum en rucola, en je hoort de cicaden al zingen!
Ingredïenten (4 burgers)
Bereidingstijd: 40 min – Rijstijd: 1 uur en 15 min – Kooktijd: 45 min
Burgerbroodjes
- 330 g Soubry Mix voor 6-granenbrood
- 140 ml plantaardige melk
- 13 g verse gist
- 10 g suiker
- 3 g zout
- 30 g plantaardige natuuryoghurt
- 20 g gesmolten margarine
Geroosterde paprika
- 1 rode paprika
- olijfolie
- peper, zout
Burgers met kikkererwten
- 240 g uitgelekte kikkererwten
- 1 gele ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 40 g havervlokken
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel knoflookpoeder
- 1 snuifje zout
- Anco paneermeel
- olie om te bakken
Rucolapesto
- 40 g rucola
- 20 g verse basilicum
- 1 teentje knoflook
- 30 g zonnebloempitten
- 1 eetlepel voedingsgist
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepels balsamico-azijn
- 1 snufje zout
Burger
- rucola
- mayonaise
Bereiding
- Verwarm een beetje plantaardige melk in een kop tot ze lauwwarm is. Verbrokkel de gist en roer met een houten lepel om de gist op te lossen in de melk.
- Meng de mix voor 6-granenbrood, de suiker en het zout in een grote slakom.
- Giet voorzichtig het gist- en melkmengsel en de rest van de melk erbij. Voeg de yoghurt en de gesmolten margarine toe, en meng met een lepel. Wanneer zich een deeg begint te vormen, leg het dan op een met bloem bestrooid werkblad en kneed met de hand gedurende 5 à 10 minuten tot je een gladde en elastisch deeg krijgt.
- Vorm een deegbal en leg hem in een licht ingeoliede slakom. Bedek het deeg met een schone theedoek en laat het gedurende 30 à 45 minuten rijzen op een lauwe plaats zonder tocht, tot het volume van het deeg verdubbeld is.
- Bereid ondertussen het beleg. Leg de paprika in z’n geheel op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats hem voor ongeveer 25 minuten in de oven op 200 °C. Als de paprika zacht is en grote blaren krijgt, haal hem dan uit de oven en bedek hem met een theedoek. Laat afkoelen. Zodra de paprika is afgekoeld, verwijder je voorzichtig het vel. Snij de paprika in twee, verwijder de steel en de pitten, en snij het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel met olijfolie en voeg zout en peper toe.
- Voor de burgers met kikkererwten begin je met de ui te pellen en fijn te hakken. Verwarm olie in een pan en fruit de ui op een middelhoog vuur gedurende 4 minuten.
- Laat de kikkererwten uitlekken en droog ze goed af met keukenpapier. Mix de kikkererwten, de ui, de havervlokken, de komijn, de paprika, de knoflookpoeder en het zout in een keukenrobot tot je een homogene massa met textuur krijgt. Het mengsel moet stevig genoeg zijn om burgers mee te kunnen maken. Als het mengsel te vochtig is, kan je een beetje bloem toevoegen.
- Verdeel het mengsel in vier porties en maak burgers. Haal de burgers door paneermeel om ze te paneren. Warm een bodempje olie op in een pan. Leg de burgers erin en bak ze 3 à 4 minuten aan elke kant. Haal de burgers uit de pan en leg ze op keukenpapier.
- Mix voor de pesto alle ingrediënten in de keukenrobot tot er een homogeen, licht korrelig mengsel ontstaat. Proef en kruid bij. Bewaar de pesto op een koele plaats.
- Als het deeg in volume is verdubbeld, leg het dan op een met bloem bestrooid werkblad en vouw het twee keer dicht. Vorm een bol en verdeel die in vier gelijke porties van ongeveer 135 gram.. Rol elk stuk deeg tot een klein bolletje. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, dek opnieuw af met een theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Als de broodjes goed gerezen zijn, bestrijk ze dan voorzichtig met de plantaardige melk en zet ze gedurende 15 minuten in de oven tot ze licht gekleurd zijn. Haal ze vervolgens uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
- Snij de afgekoelde broodjes in twee. Besmeer de open kant van de broodjes met een flinke lepel pesto, leg de burger met kikkererwten erop en voeg een beetje mayonaise, de geroosterde paprikaplakjes en een handvol rucola toe. Klaar!
Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Soubry.
Soubry.be
Lees ook :
Het nieuwe merk Skón Suits brengt een collectie oversized pakken uit
WIN WIN WIN: De Dualit VortecS® blender
Van een magisch Eden tot de stranden van Tulum