Heerlijk smelten van plezier doe je deze winter met de Belgische kazen van Maredsous. De kaas wordt al 70 jaar gemaakt door monniken in de abdij van Maredsous en wordt door veel Belgen gesmaakt dankzij zijn authentieke en kwaliteitsvolle smaak. Geniet van elk moment dankzij drie gemakkelijke, hartverwarmende en overheerlijke gerechten.

Dit jaar vieren de kazen van Maredsous® hun zeventigste verjaardag. De voorbije decennia is het merk een geliefde referentie geworden voor de Belgische liefhebbers van kazen. In 1952 ontwikkelden de monniken van Maredsous de kaas voor het eerst en tegenwoordig bevat het gamma heel wat producten die nog steeds in de abdij worden geproduceerd. De kaas kan op tafel gezet worden in sneetjes, als smeerkaas of als blok of als fagotin. Tonnen inspiratie en mogelijkheden dus om enkele lekker recepten uit te proberen en deze winter van te smullen.

Drie heerlijke recepten om te maken 

Maredsous’flette (1 pers.) 

©Maredsous

Ingrediënten: 3 of 4 schelletjes Maredsous® Tradition, ongeveer 200 gram gekookte aardappelen in dikke plakjes gesneden, 37,5 gram Ardense ham in reepjes gesneden, 1/4 fijn gesneden rode ajuin, 5 cl droge witte wijn, een snuifje peper en zout, olie of een andere vetstof.

Bereiding: 

  • Fruit de ajuin in een braadpan met een beetje olie en overgiet met de witte wijn.
  • Verlaag het vuur tot een gemiddeld vuurtje.
  • Meng de aardappelen met de ajuin en de ham, kruid met peper en zout.
  • Breng dit mengsel over in een vuurvaste schaal en leg de schelletjes Maredsous er bovenop.
  • Laat ongeveer 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 °C. Haal uit en serveer. 
  • Smakelijk!

Witloof met kaasgratin (4 pers.) 

©Maredsous

Ingrediënten: 300 gram Maredsous® Dubbelroom, 10,5 cl halfvolle melk, 4 stronken witloof, 4 sneetjes ham, 50 gram Maredsous® Tradition.

Bereiding:

  • Zet een pot op laag vuur en meng de Maredsous® Dubbelroom met de melk om een Maredsous-sausje te maken.
  • Bak of stoom de witloofstronkjes lichtjes, wikkel elke stronk in een schelletje ham en leg ze in een ovenschaal.
  • Giet de zelfgemaakte Maredsous-saus over de stronkjes.
  • Rasp 50 gram Maredsous® Tradition en strooi over de kaasschotel.
  • Laat 30 minuten gratineren in een voorverwarmde oven op 180 °C.
  • Smakelijk!

Sandwich Raclette (1 pers.)

©Maredsous

Ingrediënten: 2 sneetjes Maredsous® Caractère, 2 sneetjes brood, 2 sneetjes Ardense ham, Luikse stroop.

Bereiding:

  • Beleg je boterhammen met de sneetjes Maredsous® Caractère en Luikse siroop.
  • Voeg de sneetjes ham toe en leg de twee helften op elkaar.
  • Steek de boterham onder de grill of gebruik een croquemonsieur-toestel om de sandwich lekker krokant en de kaas smeuïg te maken.
  • Smakelijk! 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Maredsous.

Lees ook:
De exclusieve opening van de schaatspiste van Docks Bruxsel: daar wil iedereen bij zijn
Couple goals: matching horloges van Swatch
Hailey Bieber brengt ‘ballerina make-up’ terug voor de winter