De naam Jules François Crahay zegt je misschien niets, maar toch is deze Belgische modeontwerper een van de laatste genieën van de haute couture. Een geweldige tentoonstelling in het Brusselse Mode & Kant Museum biedt een unieke inkijk in de wereld van deze onterecht vergeten modemaestro.
“Er fonkelt een nieuwe ster aan het Parijse modefirmament.” Dit schreef journalist John Fairchild in 1959 in het magazine Women’s Wear Daily. Hij had toen net de eerste collectie van Jules François Crahay voor het huis Nina Ricci gezien. De collectie werd een overweldigend succes en leverde Crahay veel lof en bestellingen op. De pers vergeleek hem zelfs met Christian Dior. De daaropvolgende collecties bevestigden zijn reputatie van modemaestro.
Het nalatenschap van Crahay: tussen folklore en exotisme
In 1964 stapte Crahay over naar het Maison Lanvin. Met bijna veertig haute-couturecollecties en tal van prêt-à-porterlijnen, drukte hij zijn stempel op de typische stijl van het huis. Als couturier profileerde Crahay zich niet als grote voorvechter van de feministische revolutie, wel bleef hij onafhankelijk en beïnvloedde hij de mode met zijn liefde voor folklore en exotisme. Hij ging het purisme en futurisme bewust uit de weg en blonk uit in de manier waarin hij stoffen, kleuren en motieven wist te combineren.
Beroemdheden als Claudia Cardinale, prinses Paola en zelfs Jackie Kennedy kozen voor zijn ontwerpen. Met zijn unieke creativiteit en onafhankelijke geest heeft hij de weg geëffend voor bekende Belgische designers als Martin Margiela, Olivier Theyskens en Nicolas di Felice, die nu prestigieuze Parijse modehuizen leiden.
Helaas raakte Jules François Crahay na zijn dood in de vergetelheid. Dit was vooral te wijten aan zijn discrete karakter en het feit dat er geen merk is dat zijn naam draagt. Hij heeft ook geen archieven nagelaten.
Een unieke collectie in het Brusselse Museum
Onlangs besloot het Mode & Kant Museum in Brussel dat het tijd was om Jules François Crahay de eer te geven die hem toekomt. Het heeft uitgebreid onderzoek gevoerd naar het fascinerende verhaal van deze Belgische couturier die de Parijse mode meer dan drie decennia lang heeft beïnvloed.
De tentoonstelling omvat de unieke collectie van het Brusselse Museum, verrijkt met uitzonderlijke stukken die zijn uitgeleend door het Palais Galliera, het Musée de la Mode de Paris, het Musée des Arts Décoratifs, het Patrimoine Lanvin en andere openbare en privécollecties. Vijfenzestig ontwerpen, vergezeld van schetsen, foto’s, films en archiefdocumenten, brengen de figuur en het werk van deze beroemde maar vergeten ontwerper weer tot leven.
Wedstrijd: Win tickets voor de tentoonstelling
Doe mee en ontdek de buitengewone nalatenschap van Jules François Crahay. Waag je kans en misschien win je wel een duoticket voor de tentoonstelling of een boek van uitgeverij Lannoo over deze grootmeester van de Belgische couture.
Het Mode & Kant Museum bevindt zich in hartje Brussel. Het museum herbergt ruim 20 000 stukken die getuigen van het belang van Brussels design en confectie in België en het buitenland. Met de tentoonstelling wil het museum de dialoog tussen het verleden en de hedendaagse mode in de kijker zetten.
Jules François Crahay. Back in the spotlight. Van 23 februari tot 10 november in het Mode & Kant Museum, Violetstraat 12, 1000 Brussel.
Dit artikel is opgesteld in nauwe samenwerking met het Mode & Kant Museum.
Vanden Borre Kitchen, de garantie voor kwalitatieve maatkeukens tegen een betaalbare prijs
Investeer in jouw huideigen collageen
De allermooiste (en makkelijke) nail art voor Valentijn