Net als de laatste beauty- en modetrends kent loud budgeting zijn oorsprong op TikTok. De financiële beweging gaat in tegen de ‘quiet luxury’-trend en helpt je besparen door open te communiceren. Wij vertellen je wat je moet weten.

Leef jij boven je stand? Dan kan loud budgeting je helpen om terug met twee voeten op de grond te komen. Hoe? Door je financiële keuzes en beperkingen openlijk en expliciet te communiceren naar je partner, vrienden en familie. Dit is de theorie:

Wat is loud budgeting?

Loud budgeting draait om het omarmen van financiële eerlijkheid. Wanneer iemand je bijvoorbeeld uitnodigt voor een diner, kan je zonder aarzeling zeggen dat het niet binnen je budget past en een alternatief voorstellen, zoals samen thuis koken. Dit idee staat haaks op de stille, vaak verborgen aanpak van besparen en benadrukt het belang van openheid​.

De voordelen van loud budgeting

1. Transparantie en begrip: Door duidelijk te zijn over je financiële situatie, creëer je een omgeving van begrip en steun. Je vrienden en familie weten waar je staat en kunnen je beter steunen in je besparingsdoelen. Dit kan leiden tot minder onverwachte uitgaven en meer bewustzijn van gezamenlijke activiteiten die binnen ieders budget passen.

2. Minder sociale druk: Verder helpt loud budgeting de sociale druk te verminderen die gepaard gaat met uitgaven. Als je open bent over je financiële beperkingen, is de kans groter dat anderen dit respecteren en je niet zullen pushen om meer uit te geven dan je je kan veroorloven.

3. Stok achter de deur: Daarnaast kan het publiekelijk maken van je financiële doelen dienen als extra motivatie om je aan je budget te houden. Als je omgeving op de hoogte is van je doelen, kunnen ze je eraan herinneren en ondersteunen wanneer dat nodig is.

loud-budgeting-tiktok-trend

Launchmetrics Spotlight

De psychologie achter de trend

De trend van loud budgeting helpt ook bij het doorbreken van het taboe rondom geldzaken. Veel mensen voelen zich nog steeds ongemakkelijk om over hun financiële situatie te praten. Dit kan leiden tot onnodige stress, schaamte en een gevoel van isolatie. Door open te zijn over je besparingen, kan je dit doorbreken en een gezondere, meer open relatie met geld ontwikkelen.

Loud budgeting in de praktijk

Om te beginnen met loud budgeting, kan je kleine stappen zetten zoals het bespreken van je financiële doelen met je partner, vrienden of familie. Dit kan variëren van het uitleggen waarom je bepaalde uitgaven vermijdt tot het delen van je spaardoelen. Ten slotte is het belangrijk om je successen en uitdagingen te delen. Dit kan helpen om anderen te inspireren en zelf geïnspireerd te raken door de verhalen van anderen.