In een kwartier belooft de 5-5-5 methode om aanhoudende conflicten met je partner aan te pakken en de communicatie te herstellen. Waaruit bestaat deze regel die door experten wordt aanbevolen?

“Er zijn bepaalde ruzies die nodig zijn […] zolang ze welwillend zijn. Je moet je emoties, je behoeften en je waarden uitspreken. Alles hangt af van de toon die je gebruikt, de woorden die je kiest,” vertelde therapeut Pascal Anger ons in een artikel over het belang van ruzies in een relatie. Dit is precies wat de 5-5-5 techniek probeert aan te tonen, zoals uitgelegd in het tijdschrift Cosmopolitan en uitgelegd in het boek “The Beauty of Conflict for Couples” door Susan Clarke en CrisMarie Campbell. Dit Britse koppel, beiden relatie-experts, legt aan NBC News uit hoe deze regel hen heeft geholpen hun conflicten op te lossen tijdens een onzekere periodes in hun relatie. In plaats van een vlammende ruzie te beginnen die snel uit de hand kan lopen, zorgen de grenzen die door de 5-5-5 wordengesteld ervoor dat beide partners zich kunnen uiten, worden gehoord, leren omgaan met spanningen en uiteindelijk kunnen communiceren.

Hoe werkt de 5-5-5 methode?

De methode is eenvoudig en duurt slechts 15 minuten. Als je ongemak in je relatie voelt of iets je dwarszit, stel dan voor aan je partner om deze techniek dagelijks toe te passen. Een beetje zoals relatietherapie thuis.

Drie stappen zijn voldoende om de spanningen op de best mogelijke manier aan te pakken. Tijdens de eerste 5 minuten legt één van de partners zijn of haar gevoelens op tafl, gevolgd door de andere persoon gedurende de volgende 5 minuten. De laatste 5 minuten zijn bedoeld om samen te praten. Let op dat je de tijdslimiet niet overschrijdt, want dat kan de machtsverhoudingen verstoren of leiden tot een onproductief gesprek. “Het is belangrijk dat het een 5-5-5 blijft, geen 5-5-45,” benadrukt Susan Clarke aan NBC News.

Worstelen met je ego voor een gezonde dialoog

Tijdens je 5-5-5 raden de auteurs aan om gefocust te blijven op je eigen gevoelens. Praat over jezelf en je eigen twijfels zonder de ander te beschuldigen. Het koppel adviseert om geen “jij” en “wij” te gebruiken, maar in de eerste persoon te spreken.

En wanneer het jouw beurt is om te praten, is het essentieel om naar de ander te luisteren zonder hem of haar te onderbreken. Makkelijker gezegd dan gedaan… Niet reageren op uitspraken die je kwetsen of onjuist lijken, kan een onmogelijke opgave lijken. Maar vergeet niet dat de laatste 5 minuten bedoeld zijn om in gesprek te gaan en je standpunten te verdedigen. Ruimte geven aan de emoties van de ander vraagt veel zelfbeheersing, net zoals de 5-5-5 methode in het algemeen, die uiteindelijk gaat over het leren communiceren op een volwassen, rustige en aandachtige manier. Voor koppels die moeite hebben met communiceren, adviseren Susan Clarke en CrisMarie Campbell om te beginnen met de 3-3-3, die korter is, en deze timing vervolgens te verlengen.

Via ELLE France