Piemonte biedt een culinaire ervaring die draait om traditie, lokale producten en innovatie. Zo wordt de regio terecht beschouwd als de bakermat van de risotto. Maar Piemonte heeft veel meer te bieden dan het befaamde Italiaanse rijstgerecht: zoals verfijnde kazen en wereldberoemde wijnen. Hier smelten tradities en lokale smaken samen in een rijke culinaire cultuur. Wij nemen je mee.
We starten onze culinaire reis bij de rijstvelden van Vercelli, waar de combinatie van eeuwenoude kennis en creativiteit leidt tot unieke gerechten.
Vercelli: de lekkerste risotto
Rijst staat centraal in de keuken van Vercelli. In de vele lokale restaurants die gericht zijn op traditie en streekproducten, kan je genieten van maar liefst 25 verschillende soorten risotto. Elk gerecht verrast met een unieke twist en laat de veelzijdigheid van deze wereldberoemde rijst zien. Vercelli zelf zal van 11 tot 14 september 2025 de eerste editie van Risò organiseren, het internationale festival dat de stad tot de wereldhoofdstad van rijst zal maken.
Gattinara: verfijnde rode wijnen
Gattinara, een klein en historisch dorpje dat bekend staat als het ‘balkon van Hoog-Piemonte’ biedt adembenemende panoramische uitzichten die reiken van de Alpen tot de vlakte en zelfs de skylines van grote steden. Omgeven door de glooiende heuvels van de regio Vercelli, staat het dorp bekend om zijn uitstekende rode wijnen, zoals de Gattinara DOCG. Deze wijnen worden in de lokale restaurants en trattoria’s perfect gecombineerd met vers bereide streekgerechten.
Valle Grana: kaas en knoflook
In de Valle Grana kan je proeven van de befaamde Castelmagno-kaas. Deze kaas, met zijn ivoor- tot goudgele kleur, ontwikkelt een intense smaak naarmate hij rijpt. Castelmagno is perfect om puur te proeven, met een druppel honing, of in combinatie met andere lokale gerechten. Een ander gastronomisch hoogtepunt uit de vallei is de Caraglio-knoflook, die zich onderscheidt door een milde smaak en goede verteerbaarheid, ideaal voor het typische gerecht ‘Bagna Caoda’.
Een culinaire reis langs de meren
De meren van Noord-Piëmont – het Maggioremeer, het Ortameer en het Mergozzo-meer – bieden een gevarieerd landschap en daarenboven tal van lokale topgerechten. Hier is vis zoals baars en forel een geliefd ingrediënt. Alborelle, kleine gefrituurde visjes, zijn perfect voor een aperitief met een glas Valli Ossolane DOC. Verder staat dit gebied bekend om zijn gedroogde vleeswaren, bijvoorbeeld Bresaola della Val d’Ossola en Prosciutto Crudo di Vigezzo, die zachte, bosrijke aroma’s combineren met een romige textuur.
Luxe en traditie in Langhe, Monferrato en Roero
In het heuvelachtige landschap van Langhe, Monferrato en Roero beleef je ‘la dolce vita’. Hier kan je proeven van de beroemde witte truffel van Alba of genieten van een exclusieve maaltijd bovenop de toren van Barbaresco. Wijnproeven krijgt een nieuwe dimensie in een luchtballon boven de wijngaarden, waar de prestigieuze Barolo en Barbaresco vandaan komen.
Novara en haar historische wijngaarden
De provincie Novara is een wijnland, waarvan de heuvels plaatsen van zeldzame schoonheid en gastronomische ervaringen verbergen die de bezoeker volledig onderdompelen in de realiteit van het gebied. Als de wijnervaringen in de wijngaard al klassiek zijn, dan is de kans om met eigen ogen een historisch wijngoed te zien dat is ontworpen door Alessandro Antonelli, de architect van de koepel van San Gaudenzio (en de Mole Antonelliana van Turijn), iets anders. Een ervaring die bijvoorbeeld kan worden gedaan in Fara Novarese of Sizzano en Ghemme, de geboorteplaats van Antonelli, met zijn pittoreske middeleeuwse kasteel en de gerenommeerde wijnkelder waar Ghemme DOCG kan worden geproefd. In de omgeving van Novara is er altijd de mogelijkheid om te werken in de wijngaard: afhankelijk van het seizoen kan de bezoeker helpen met de druivenbladeren, de snoei of, in september, de druivenoogst.
Turijn: een ode aan vermouth
Geen reis door Piemonte is compleet zonder een proeverij van de bekende Vermouth di Torino. Deze aromatische drank, uitgevonden door Benedetto Carpano voor het hof van de savoye in de 18e eeuw, wordt koud geserveerd met biologische citrusschil. Vergezeld van klassieke lokale gerechten zoals vitel tonné en sandwiches en zoete en hartige hapjes vormen de ultieme aperitiefervaring vormt dit een ervaring die de geschiedenis van Turijn omarmt.
Alessandria en de kunst van ambachtelijke pasta
Tot slot kan je in de provincie Alessandria smullen van ambachtelijke pastasoorten zoals agnolotti en rabatòn. Hier ontdek je bovendien Montebore, een historische kaas opnieuw tot leven werd gewekt, en zoete lekkernijen zoals Baci di Dama uit Tortona. De traditie leeft voort in elk gerecht, met respect voor eeuwenoude recepten maar vergezeld van een moderne toets.
Nog meer Vercelli-tips vind je hier.