Gezond, licht en toch boordevol energie. Heb jij soms van die dagen waar je zware maaltijden liever overslaat? Deze vijf gezonde en licht verteerbare recepten geven jou een geweldige boost.

Parelcouscous met mango en feta

Bereidingstijd: 20 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 170 grel gr parel couscous
  • 200 gr sperziebonen
  • 150 gr cherrytomaat
  • 100 gr feta
  • 1 mango
  • 1 citroen
  • 40 gr amandelen
  • 5 gr peterselie
  • 1 bouillonblokje
  • Peper en zout
  • 1 el olijfolie

Bereiding

  1. Was de sperziebonen en snijd de uiteinden van de boontjes af.
  2. Zet een pan met water en het bouillonblokje op het vuur. Kook de parelcouscous in ongeveer 10 minuten gaar en voeg de laatste 7 minuten de sperziebonen toe. Giet af en spoel vervolgens af met koud water. Deze salade wordt namelijk koud gegeten.
  3. Halveer in de tussentijd de cherrytomaatjes, hak de peterselie fijn en snijd de mango in blokjes. Hak ook de amandelen grof.
  4. Voeg het sap van de citroen toe aan de parel couscous met sperziebonen en breng op smaak met een olijfolie, peper en zout.
  5. Voeg vervolgens ook de cherrytomaatjes, gehakte peterselie en amandelen toe. Meng goed en brokkel de feta over de maaltijd salade.

Recept van Jaimy’s Kitchen.

Zoete aardappel schotel met mungbonen, tomaat en kokos

Bereidingstijd: 40 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 400 à 600 gram zoete aardappel
  • 1 grote ui, gepeld en fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • Scheut olijfolie
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 1,5 theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel harissa of chilivlokjes
  • Snufje kaneel
  • 320 gram mungbonen
  • 1 blikje tomaten, 400 gram
  • Blikje kokosmelk, 400 gram
  • 2 lege blikjes met water gevuld
  • Sap van 1 limoen of halve citroen
  • Handje fijngehakte platte peterselie
  • Zwarte peper en zeezout uit de molen

Bereiding

  1. Verwarm een stevige pan op een klein vuur met wat olie en fruit hierin de knoflook en ui.
  2. Schil ondertussen je de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
  3. Roer de zoete aardappel door de ui knoflook. Voeg kurkuma, komijn en kaneel toe.
  4. Spoel de mungbonen af en roer deze door de zoete aardappel.
  5. Voeg het blik tomaten en de kokosmelk erbij en roer alles om.
  6. Laat alles ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Wanneer de saus te dik wordt kan je het lege kokosblikje vullen met water en geleidelijk toevoegen.
  8. Wanneer de zoete aardappel zacht is en de mungbonen beetgaar is de schotel klaar.
  9. Besprenkel met limoensap en breng royaal op smaak met peper en zout.
  10. Werk af met platte peterselie.

Recept van Made By Ellen.

Courgetti met zalm & avocado

Bereidingstijd: 15 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 el olijf olie
  • 1 el verse oregano
  • 15 gr gedroogde tomaat in reepjes
  • 1 teen knoflook in plakjes
  • avocado in plakken
  • 200 gr gerookte zalm haas
  • Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Rasp met een mandoline of draai met een spiraalsnijder de courgette in mooie slierten.
  2. Fruit de sjalot en de knoflook in een beetje olijfolie en voeg de oregano en de courgette toe. Bak de courgette 1 minuut mee. Breng op smaak met veel peper en een beetje zout.
  3. Verdeel de courgettepasta over de borden en maak af met de avocado en stukjes gerookte zalm en garneer met gedroogde tomaat en grof geraspte Parmezaanse kaas.

Recept van Dafne Likes.

Lauwe Aziatische noedels met scampi’s en spinazie

Bereidingstijd: 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 600 g scampi’s, gepeld en ontdarmd
  • 280 g noedels
  • 300 g spinazie
  • 1 lente-uitje, in ringetjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 2 cm gember, geraspt
  • 2 el sesamzaad
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 2 el plantaardige olie

Bereiding

  1. Meng de olie met de knoflook, de gember, de sojasaus en de vissaus. Roer goed door en zet even opzij.
  2. Kook de scampi’s gaar in water. Schep ze eruit en kook daarna in dezelfde pot de noedels gaar zoals aangegeven op de verpakking. Doe er de spinazie bij en laat nog even verder koken. Giet af en laat uitlekken.
  3. Meng de noedels met de scampi’s en de spinazie. Roer er de saus voorzichtig door. Verdeel over de borden en werk af met de sesamzaadjes en de lente-uitjes.

Recept van 15 gram.

Pasta met ricotta en geroosterde asperges

Bereidingstijd: 20 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti of linguine
  • 800 gram groene asperges
  • 1 citroen geperst
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram rucola
  • Parmezaanse kaas ter garnering
  • Peper en zout
  • Olijfolie om in te bakken

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet daarna af.
  2. Breek of snijd de houten uiteindes van de asperges af. Meng ze vervolgens in een kom met 1 eetlepel olijfolie, sap van ½ citroen en peper en zout.
  3. Verwarm de grillpan op een hoog vuur en bak de asperges enkele minuten per kant totdat ze mooie grillstrepen hebben en bruin zijn.
  4. Meng de ricotta, het sap van de andere citroenhelft en de helft van de rucola door de net afgegoten spaghetti. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de pasta met de geroosterde asperges, de rest van de rucola, garneer met geraspte Parmezaanse kaas en serveer meteen.

Recept van Brenda Kookt.

LEES OOK:

(Stagiaire Dewy De Leeneer)