Waarom is kasjmier superieur aan andere wolsoorten en waar shop je de allerzachste kasjmieren truien van hoge kwaliteit?
Wat maakt kasjmier zo bijzonder?
Kasjmier dankt zijn naam aan de Indiase regio Kasjmir, waar het in de 17e eeuw opdook in kostbare sjaals en doeken. De wol is afkomstig van de kasjmiergeit. Deze leven over de hele wereld, maar komen vaakst voor in China en Mongolië. Kasjmier is aanzienlijk delicater en zachter dan schapenwol, het overtreft zelfs Merino. Daardoor kan je het materiaal het hele jaar door dragen. De thermoregulerende eigenschappen zorgen er namelijk voor dat je het nooit te warm of te koud hebt. De wol voelt fijn aan op de huid en houdt bovendien geen zweetgeur vast, in tegenstelling tot synthetische stoffen.
Waarom is kasjmier zo duur?
Een kasjmiergeit produceert niet meer dan 200 tot 300 gram wol per jaar, de voorraad is dus allesbehalve oneindig. Als je daarbij telt dat er drie tot vier geiten nodig zijn om een kasjmieren mantel te maken, snap je waar de prijs vandaan komt. Er wordt slechts een bepaalde hoeveelheid geproduceerd in de wereld en het verzamelen gebeurt enkel in het voorjaar. Je kan dus best stellen dat kasjmier een zeldzaam goed is, eentje waar liefhebbers graag een aardige som voor neertellen.
6 tips om kasjmier mooi te houden
1. Kasjmier mag in de wasmachine
Deze stof kan je zonder problemen in de wasmachine stoppen (op voorwaarde dat het geen gebreid kledingstuk is met borduurwerk of delicate kant). Meer zelfs, kasjmier heeft water nodig om nog mooier te worden. Let wel op dat de wasmachine in een goede staat is – dus geen wastrommel met haakjes die de stof kan stukmaken. Is dat wel het geval, dan stop je je kledingstuk best in een waszak of een kussensloop. Zegt het kledinglabel dat wassen niet toegestaan is, dan moet je naar de droogkuis.
2. Het juiste programma en waspoeder
Zet de machine op het programma voor wolwas, koud water, 500 tot 600 toeren. Eén soeplepel wasmiddel is voldoende voor drie tuien. Gebruik zeker een wasmiddel dat geschikt is voor wol.
3. Drogen
Droog kasjmier nooit in het zonlicht, dat kan de wol verkleuren. Een wollen trui droog je trouwens steeds plat op een droogrek om vervorming te vermijden, dat geldt ook voor kledingstukken kasjmier.
4. Stop het pluizen
Hoe meer je deze wolsoort wast, hoe minder het zal het pluizen. In het begin is het normaal dat je nieuwe trui wat pluist. Het duurt ongeveer zes maanden (ofwel tien wasbeurten) vooraleer kasjmier stopt met pluizen. Geloof nooit dat je je kledingstuk in de ijskast moet leggen om het pluizen te stoppen, dat is een fabel!
5. Geen parfum
Spray geen parfum op lichte kasjmier, want daardoor kan de kleur veranderen.
6. Gaatjes vermijden
Motten kan je vermijden door je trui regelmatig te wassen. Deze diertjes maken vaak gaatjes aan de voorkant van je kledingstuk door de kruimels die je daar morst. Heb je toch gaatjes in je trui? Dan laat je hem best maken in de kledingwinkel waar je hem kocht.
Hier shop je de mooiste kasjmieren truien
Hoewel de exclusieve wolsoort vroeger voorbehouden leek voor luxemerken, wordt kasjmier steeds populairder bij betaalbare labels. Let er op dat de trui weldegelijk voor 100% uit kasjmier bestaat (als dat is wat je zoekt) en voel goed aan de stof om te controleren of hij genoeg weegt en er overal stevig uitziet – ook aan de ellebogen. Een bijzonder fluffy trui is niet altijd de beste maatstaf voor kwaliteit, bevestigt ook een onderzoek van The Guardian: “Pluizigheid is goed voor het verhullen van kortere kasjmierharen, die minder goed gesponnen en zwaar geverfd zijn. En het verhult het feit dat er niet zoveel kasjmier in de trui zit, want pluizig kasjmier ziet er volumineus uit, ook al weegt het niet veel.” Probeer dus niet te besparen op deze kostbare stof, want betaalbare ‘supermarktkasjmier’ gaat vaak ten koste van kwaliteit en een ethische productie.